Migraine in vroegere tijden

In deze moderne maatschappij, levend in een welvarend westers land, zijn we eraan gewend geraakt dat je de beschikking hebt over goede zorg. Je belt de huisarts voor een afspraak, er zijn tal van medicijnen, een zorgverzekering, ziekenhuizen enz. Er is al veel kennis over ziektes en deze kennis wordt steeds meer vergroot door wetenschappelijk onderzoek. Lang geleden was dit anders. Terwijl er eeuwen geleden natuurlijk ook al mensen waren met ziektes. Die moesten het doen met de lokale kwakzalver en medicijnen bestonden vooral uit pijnbestrijding d.m.v. planten en kruiden. Soms hielpen deze zeker wel maar soms ook helemaal niet. Er werden zelfs middelen gebruikt die meer schade brachten dan dat ze goed deden zoals aderlaten en het toedienen van kwik. 'Vroeger was alles beter' gaat in ieder geval hier dus niet op. 

Lees meer »

Het migrainebrein; overgevoeligheid voor prikkels

Migrainepatiënten weten maar al te goed dat migraine meer is dan alleen hoofdpijn. Het is een hersenziekte en aanvallen kunnen gepaard gaan met allerlei symptomen, zoals aura's zien en geen licht, geluid en/of geuren kunnen verdragen. Maar wist je dat migrainepatiënten ook sensorische symptomen kunnen ervaren, buiten hun aanvallen om?

Lees meer »

Lageprikkeldrempel en migraine

Iedere hoofdpijnpatiënt heeft zich het hoofd gebroken om te achterhalen waar die hoofdpijn en/of migraine toch steeds vandaan komt. Vaak heb je een heel lijstje van mogelijke triggers maar bij een chronische vorm van hoofdpijn of migraine lijkt ALLES wel een trigger. Je hoeft maar iets te doen (of juist te laten) en het gaat mis. Een hele dag rondstruinen in een winkelcentrum, televisie kijken, autorijden. Dingen die voor andere zo normaal lijken, kan bij hoofdpijnpatiënten resulteren in een aanval. Hoe kan dit?

Lees meer »

Hoofdpijn en stress

Het is een veelgehoord verband. Van stress krijg je (meer) hoofdpijn of een migraine aanval. Kortom, stress is een trigger. Veelgehoorde opmerkingen voor migraine patienten is dan ook vaak: 'Heb je je weer te druk gemaakt? Heb je stress? Je hebt zeker liggen piekeren?'.  Ook veel patienten denken zelf dat zij steevast hoofdpijn krijgen van stress. Maar is er wel een verband tussen stress en een migraine aanval?

Lees meer »

Zeldzame vormen van migraine

Iedereen kent het begrip migraine wel. De meeste weten ook dat er een verschil zit tussen bijvoorbeeld hoofdpijn en migraine. Maar eigenlijk is ook migraine een verzamelnaam voor verschillenden soorten migraine, waarvan de ene nog unieker is dan de ander. Enkele zijn redelijk bekend, zoals hormonale migraine maar er zijn ook hele bijzondere vormen. Wie weet valt jouw migraine hier wel onder?

Lees meer »

Misverstanden bij patiënt en dokter

Soms tref je een hele prettige en capabele dokter aan maar er zijn ook situaties waarin een dokter eigenlijk niet goed raad weet met je klachten of je zelfs niet goed diagnosticeert, met alle gevolgen van dien. Dat is natuurlijk als patiënt heel vervelend. Het is daarom belangrijk je als patiënt goed voor te bereiden en zelf ook op de hoogte te zijn van bepaalde zaken, zodat dit voorkomen kan worden. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende misverstanden bij patienten en dokters, beschreven door professor en neuroloog Michel Ferrari en neuroloog Joost Haan. 

Lees meer »

Bestaat er een migrainekarakter?

Regelmatig wordt beweerd dat mensen met migraine een bepaald karakter zouden hebben. Een karakter met bepaalde kenmerken zoals overmatige preciesheid, neurotisch gedrag, klagerigheid, neerslachtigheid, overmatige intelligentie en een beperkt vermogen om met stressvolle situaties om te gaan. Maar berusten deze beweringen wel op waarheid?

Lees meer »

Voeding en migraine

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft voeding geen direct effect op migraine. Een oorzaak van een migraine aanval ligt dus niet in het voedsel dat je daarvoor nam of dat drankje dat je dronk. Hoe kan het dan dat dit toch vaak wel zo lijkt en het daarom dus een hardnekkige maar onjuiste overtuiging blijft? Professor en neuroloog Michel Ferrari en neuroloog Joost Haan wijden er in het boek 'Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn' verschillende hoofdstukken aan. 

Lees meer »

Hemicrania continua

Hemicrania continua is een bijzondere hoofdpijnvariant die niet bij iedereen bekend is. Het wordt, zoals de naam al zegt, gekenmerkt door een hoofdpijn die continue aanwezig is. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Lees meer »

Status Migrainosus

Migraine is een bekende hersenziekte en men kent hier verschillende varianten van zoals bijvoorbeeld hormonale migraine of chronische migraine. Maar er bestaat ook zoiets als status migrainosus. Voor veel mensen een nog onbekende vorm van migraine. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Lees meer »

Hormonale migraine

Menstrueren. Hormonen. De overgang. Vrouwen kunnen er veel last van hebben. Het merendeel van de vrouwen heeft last van menstruatieklachten, zoals buikpijn, stemmingswisselingen, rugpijn, hoofdpijn en migraine. Over het algemeen hebben de meeste vrouwen deze klachten onder controle en kunnen ze blijven functioneren. Maar bij een aanzienlijke groep vrouwen zijn de klachten heviger. Hormonale migraine is hier vaak de oorzaak van. Ruim 300.000 vrouwen in Nederland zijn door deze vorm van migraine verschillende dagen in de maand uitgeschakeld. We gaan in dit artikel dieper in op hormonale migraine.

Lees meer »