Hemicrania continua

Gepubliceerd op 5 januari 2021 om 19:44

Hemicrania continua is een bijzondere hoofdpijnvariant die niet bij iedereen bekend is. Het wordt, zoals de naam al zegt, gekenmerkt door een hoofdpijn die continue aanwezig is. In dit artikel gaan we hier verder op in.


Wat is Hemicrania continua?
Het is een chronische en hardnekkige vorm van hoofdpijn gekenmerkt door continue hoofdpijn (minimaal 3 maanden) die varieert in ernst, bijna altijd optreedt aan dezelfde zijde van het gezicht en hoofd, en gepaard gaat met andere symptomen. Bij deze vorm van hoofdpijn heb je elke dag last van hoofdpijn, ofschoon de ernst van de klachten kan variëren, maar de hoofdpijnklachten zijn nooit helemaal weg. Er zijn periodes waarbij de hoofdpijnklachten verergeren (exacerbaties) en er kunnen ook korte periodes optreden waarbij je heftige steken aan één kant van het hoofd ervaart. 
Hoeveel mensen met deze hoofdpijnvariant kampen is onbekend. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen en begint meestal op volwassen leeftijd maar kan ook beginnen bij (jonge) kinderen of ouderen.

Hemicrania continua wordt gekenmerkt door continue halfzijdige hoofdpijn, ofwel aan de linkerkant, ofwel aan de rechterkant, van fluctuerende intensiteit. Vaak zit de pijn aan de zijkant van het hoofd, bij de slaap, in het voorhoofd of rond het oog. Soms zit de hoofdpijn op andere plekken en de pijn kan uitstralen naar de nek of schouders. De hoofdpijn wisselt meestal niet van kant, maar het is niet uitgesloten.


Bijkomende symptomen:

 • hangende oogleden
 • wijdere (mydriasis) of juist nauwere pupillen
 • waterige ogen of tranende ogen
 • een gevoel van volheid in het oor
 • rode ogen
 • gezwollen oogleden
 • loopneus/verstopte neus
 • niet goed tegen licht of geluid kunnen
 • soms misselijkheid en/of braken

 

Oorzaken
De oorzaak is onbekend. Het is niet duidelijk of er een genetisch component aanwezig is. Mogelijk speelt overprikkeling van de vijfde hersenzenuw een rol. Het is echter niet bekend waardoor deze overprikkeling dan ontstaat. Wel zijn er enkele uitlokkende factoren voor de verergering van de klachten:

 • intensief sporten
 • stress en spanning
 • ontspanning na een periode van stress
 • slaapgebrek
 • hormonale veranderingen bij vrouwen
 • het drinken van alcohol

Behandeling
Gunstig aan deze vorm van hoofdpijn is dat het zeer goed te behandelen is. Het heeft een absolute positieve respons op het medicijn Indomethacine. Door te testen of iemand wel of niet op dit medicijn reageert, wordt de diagnose gesteld of er sprake is van Hemicrania continue. Dit medicijn start met 50-300 mg per dag, vaak vindt er daarna een opbouw plaats. Controle is nodig na 2 weken, waarbij de diagnose vervalt wanneer er geen respons is op het medicijn. Behandelingsduur van minstens 3 maanden, waarna de klachten vaak grotendeels of helemaal verdwijnen. 

 

bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl 

Reactie plaatsen

Reacties

Marijke Bakvis
3 jaar geleden

Altijd Hoofpijn ik weet er alles van ,vanaf mn 12e al migraine en nu al heel lang elke dag hoofpijn boven mn ogen en nek ..en last van mn ogen
Ik slaap elke nacht maar 2 x 2 uurtjes al jaren en dan word ik met Hoofpijn wakker ik heb meer wel hoofpijn dan niet.vandaag hoofpijn vrije dag heerlijk..ik ben 68 jaar ik wil de laaste jaren nog even genieten van het leven
Groetjes Marijke

Martha Meijer
10 maanden geleden

Ben hoofdpijnpatiƫnt vanaf mijn kinderjaren.
Wat een feest om enkele dagen geen hoofdpijn te hebben. Pijn bij mij is pijn aan de rechterkant gezicht: druk achter oog, druk achter neus en slaap. En vaak pijn aan rechterkant nek.
Gebruik regelmatig sumatriptan, weliswaar in kleine porties. Ibuprofen kan ook wel eens helpen.
Kreeg in sept. 2022 zenuwblokkades en die hielpen. Zie ertegenop om dit weer te gaan herhalen.
Indometacine helpt ook maar is het aan te bevelen dat constant te gebruiken.