Ik testte de Aimovig

Gepubliceerd op 15 maart 2020 om 09:45

8 juli 2019 was het dan zover. Ik kreeg mijn eerste Aimovig injectiepen. Het nieuwste medicijn op het gebied van migraine preventie. Ik had hier lang naar uitgekeken. Via de neuroloog van de hoofdpijnpoli kwam ik in aanmerking om mee te doen met een medical need program. Op die manier mag je kosteloos het medicijn gebruiken. Er zijn enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je hiervoor in aanmerking komt.

 

Voorwaarden:

 •  Je hebt de leeftijd tussen de 18 en 65 jaar oud (inclusief) en bent bereid om schriftelijk geïnformeerde toestemming te geven.
 •  Je hebt een aantoonbare voorgeschiedenis van 12 of meer maanden met migraine volgens de internationale richtlijnen van hoofdpijn classificatie (ICH-3)
 •  Je hebt ten minste 4 migrainedagen per maand op het moment dat de behandeling met Aimovig start.
 •  Je hebt een gedocumenteerde voorgeschiedenis van het falen van ten minste 2 profylactische behandelingen voor migraine uit onderstaande lijst
  a. Ten minste 1 bèta-blokker (tenzij er contra-indicaties zijn): Propranolol, Metoprolol, Atenolol, Bisoprolol, Timolol.
  b: Anti-epileptische middelen: Topiramaat, Valproine zuur / Valproaat
  c. Antidepressiva: Amitriptyline, Venlafaxine
  d. Calcium kanaal blokkers: Flunarizine
  e. Sartanen: Candesartan

 

Ik voldeed aan alle voorwaarden. Ik had zelfs al 4 profylactische behandelingen gehad zonder resultaat (Propranolol, Topiramaat, Venlafaxine en Candesartan).

Een andere voorwaarde is dat je niet zwanger bent (en geen borstvoeding geeft) en ook niet van plan bent dit op korte termijn te worden. Om deze reden dien je anticonceptie te gebruiken in de vorm van een anticonceptiepil of spiraaltje. 

 

Wat is Aimovig en hoe werkt het?
Aimovig is een antilichaam. Antilichamen zijn Y-vormige eiwitten. Meestal worden ze door ons afweersysteem aangemaakt voor het bestrijden van infecties. Antilichamen werken doordat ze bepaalde moleculen kunnen herkennen en zich aan die moleculen binden. Zo'n binding is te vergelijken met een sleutel die precies in een bepaald sleutelgat past.

Wetenschappers zijn erin geslaagd om deze bijzondere eigenschappen van antilichamen te benutten. Het is hen namelijk gelukt om antilichamen zo aan te passen dat deze bepaalde ziektes bestrijden die niet door ons afweersysteem worden aangepakt. 

 

In ons zenuwstelsel wordt een molecuul geproduceerd met de naam CGRP (calcitonine-gen-gerelateerd peptide). Dit molecuul bindt zich aan CGRP-receptoren op het celoppervlak en kan zo verschillende migraineklachten veroorzaken. Aimovig is een behandeling die migraine voorkomt door in te werken op deze CGRP-receptoren.

Aimovig bindt zich namelijk aan de CGRP-receptoren, waardoor het molecuul CGRP zich niet meer aan het celoppervlak kan hechten. Dit kan helpen migraineklachten te voorkomen en kan zo het aantal migraineaanvallen en de hevigheid ervan verminderen.

 

Het zetten van de injectiepen.
De eerste keer kreeg ik de Aimovig injectiepen onder begeleiding van de hoofdpijnverpleegkundige. Daarna mocht ik het zelf thuis zetten. Dit dien je elke maand te doen. Dit kan in je bovenbeen, buik of bil. Zelf vind ik de bovenbeen het makkelijkst. Hier kun je gemakkelijk bij en de naald kan makkelijk door de huid. Door op de knop van de injectiepen te drukken, schiet er een kort naaldje uit. Door het venster zie je de vloeistof verdwijnen. Het is verstandig de pen nog 10 a 15 seconden in te drukken voordat je hem van de huid haalt. Zo weet je zeker dat alle vloeistof in je lichaam is gekomen. De pijn valt mee. Het is eventjes een fel prikje en je voelt de vloeistof een beetje branden maar dit is maar eventjes. Omdat het een injectiepen is, is het makkelijk zelf te zetten en kan er eigenlijk niks fout gaan. 

 

Mijn ervaring met Aimovig
Ondertussen heb ik twee injecties van 70 mg. gehad. Helaas heb ik nog geen verbetering gemerkt. Ik heb elke dag bijgehouden hoe het ging met de hoofdpijn en migraine. Dit is belangrijk voor jezelf om te kunnen zien of er een verandering is. Ook je arts wil dit graag weten. Na de eerste injectie had ik een hele goede dag. Ik ging eventjes winkelen in de stad met mijn moeder. Normaal gesproken moet ik hier altijd een triptaan voor nemen, omdat ik dit anders niet kan. Maar nu was dit helemaal niet nodig. Het bleef heel de dag goed gaan en dit was voor het eerst sinds jaren. Ik kon me niet eens meer herinneren wanneer dit voor het laatst was!Ik was dus erg optimistisch maar een dag later was het weer hetzelfde liedje. Heel de dag hoofdpijn en migraine. En dit is helaas de rest van die eerste maand zo gebleven.

 

Na de tweede injectie had ik maar liefst drie goede dagen!Wel hoofdpijn maar erg lichte waardoor ik gewoon kon functioneren. Echter ging het na deze drie dagen weer slecht. Sterker nog, de aanvallen zijn veel intenser. Ik had deze maand meer aanvallen en de pijn was veel heviger waarbij triptanen slechter werkte. Bij een migraine aanval ben ik wel vaker misselijk maar nu was de misselijkheid zo erg dat ik niet kon bewegen omdat ik anders zou overgeven. Alsof ik een zware buikgriep had. Deze misselijkheid treedt vaker op, soms gebeurd me dit opeens midden in de nacht ook al heb ik dan geen migraineaanval. Ik heb geen idee of deze verergering door de Aimovig komt en ik heb ook geen idee of de goede dagen die ik had na het zetten van de injectie er mee te maken hebben of dat dit gewoon toeval is. De neuroloog en de hoofdpijnverpleegkundige gaven hier ook niet echt duidelijkheid in. 

 

Van 70 mg. naar 140 mg.
Normaal gesproken is het de bedoeling dat je drie injecties krijgt van 70 mg. en pas wanneer deze niet werken, mag je overstappen naar de 140 mg. Ik vroeg aan de hoofdpijnverpleegkundige of ik niet eerder naar de 140 mg. mag omdat de 70 mg. toch niets deed. Maar zij vertelde mij (na overleg met de neuroloog) dat dit echt het beleid is en ik dit pas mocht na de derde injectie. Maar de migraine aanvallen waren zo hevig. En als dan zelfs triptanen niet meer goed werken, dan weet je echt niet meer waar je het moet zoeken. 

 

Tot mijn verbazing las ik van verschillende patiënten dat zij na de eerste injectie wel al naar de 140 mg. mochten overstappen. Sommigen mochten zelfs meteen beginnen met de 140 mg.! Ik vond het vreemd dat elke neuroloog hier anders in handelt. Ik heb toen dus nogmaals contact opgenomen, deze keer direct met de neuroloog en mijn verhaal uitgelegd. En toen kreeg ik als antwoord dat ik de 140 mg. mag gaan proberen! Echter werd me wel verteld dat ze dacht dat de kans van slagen zeer gering was. Mijn hoop is dus erg geslonken. Zondag 8 september ga ik de derde injectie zetten, met 140 mg. dit keer. Ik ben erg benieuwd. Ik hoor van verschillende mensen dat zij pas een verbetering hadden na minimaal 3 maanden. Ik probeer dus nog hoop te houden alhoewel ik mijn hart vasthoud. Ik ben erg bang dat ook dit medicijn bij mij niet werkt, net zoals alle medicijnen en behandelingen die ik tot nu toe geprobeerd heb. Maar ik probeer de moed erin te houden.

 

Update na 8 september: Helaas werkt de dosering van 140 mg. ook niet bij mij. Na een half jaar geen enkel resultaat ben ik hiermee gestopt. Toch blijken veel mensen er wel baat bij te hebben.

 

Hebben jullie al ervaring opgedaan met Aimovig?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Ellen
5 maanden geleden

Ik ben in dezelfde periode als jij begonnen met Aimovig en gebruik het nog steeds. Het aantal aanvallen is met de helft afgenomen en de aanvallen zijn minder heftig waardoor triptanen beter aanslaan. Hierdoor hoef ik mij veel minder vaak ziek te melden (van ca. 1 dag per maand naar 1 dag per half jaar). Voor mij is dit het eerste profylactische middel dat werkt. Ik vind het heel jammer voor jou dat het niet werkt bij jou. Er zijn nog twee varianten op dit nieuwe middel. Heb je die geprobeerd?

Kim
5 maanden geleden

Hoi Ellen,
Wat ontzettend fijn dat de Aimovig bij jou zo'n goed effect heeft zeg. Dat zal een wereld van verschil zijn.
Het klopt inderdaad dat er nog twee andere varianten zijn. Deze heb ik nog niet geprobeerd maar in de toekomst hoop ik die zeker nog eens te kunnen proberen!

Carine Goris
4 maanden geleden

Ook meegedaan sinds september 2019. 70mg doet bij mij weinig en van 140mg heb ik enorme bijwerkingen zoals tintelende handen en problemen met de fijne motoriek. Dus ook voor mij geen "geluk".

Kim Van Gulik
een maand geleden

dat is dan zo ontzettend balen he. Ligt er al een nieuw medicijn op de planning zoals emgality ofzo?

miranda bruns
een maand geleden

Hoi,ik heb ook 5 mnd Aimovig gebruikt,leek eerste maand iets te doen maar daarna niks meer
Nu ben ik al 4 maanden met Emgality bezig en helaas werkt ook niet
Heb ook al het Cefaly apparaat gebruikt ,niks
Dus voorlopig ermee leren leven wat erg lastig is met dagelijks e hoofdpijn of migraine

Kim Van Gulik
een maand geleden

pff afschuwelijk zeg, dat is steeds zo'n teleurstelling. Ik ben nu bezig met Emgality, nog maar net 3 maandjes. Het lijkt steeds 2 dagen na het zetten van de injectie een week beter te gaan maar weet niet of dat toeval is dus moet het om daar achter te komen nog wat langer proberen. En anders maar weer doorsukkelen en iets anders proberen. Geef niet op!

Miriam
een maand geleden

Ik heb ruim 1 jaar geleden aimovig mogen proberen van mijn neuroloog. Ik ben begonnen met 140 mg. Drie dagen na mijn injectie heb ik hevige pijn op de borst gekregen en enorme hartkloppingen. Ik ben in het ziekenhuis onderzocht en er waren geen afwijkingen. Ik ben mij rot geschrokken. Dit stond ( en staat nog steeds niet volgens mij) in de lijst met bijwerkingen. Ook de neuroloog herkende dit niet en had het niet eerder mee gemaakt. Echter op Engels talige forums heb ik hier wel over gelezen. Ook op de Facebook groep “ our aimovig adventures” heb ik het terug gelezen. Na een pauze van 2 mnd heb ik nog een injectie ( 70 mg) genomen . Via een cardiologisch centrum is mijn hart helemaal onderzocht en er was geen bezwaar voor dit middel. Tevens had het goed effect op m’n migraine. Na de tweede injectie ging het iets beter . Maar na de 3 de heb ik mij weer heel naar gevoeld. Verlammend gevoel in m’n lijf en ook weer druk op m’n borst. Dood eng was het. Voor mij nooit meer dit middel!
Naar mijn mening wordt er te weinig aandacht besteed aan de neven effecten van dit middel en wordt het mooier gebracht dan het is.
Ik ben weer terug bij af.
Iemand positieve ervaringen met Botox?
Sterkte voor iedereen die zoekende is naar de juiste medicatie.

NB: ik kende deze site niet, vandaar mijn verlate ervarings verhaal

Kim Van Gulik
een maand geleden

Hoi Miriam,
Wat een nare ervaring zeg. En wat balen dat het voor de migraine leek te werken maar je er zulke nare bijwerkingen van kreeg. Dan is dat inderdaad niet te doen! Er duiken inderdaad regelmatig bijwerkingen op die echter niet vermeld staan. Ik denk omdat het medicijn nog zo nieuw is dit nog allemaal in kaart gebracht dient te worden. Ik ben nu bezig met Emgality. Ook heb je nog Ajovy. Misschien is dat nog de moeite waard te proberen? Botox heb ik ook meerdere keren gehad helaas zonder resultaat maar dit is bij iedereen natuurlijk anders
Wellicht het proberen waard!