Ik testte de Emgality

Gepubliceerd op 21 november 2020 om 09:37

Nadat ik, helaas zonder resultaat, de Aimovig probeerde (zie artikel), probeerde ik de afgelopen maanden de Emgality. Deze injectie neem je eveneens elke maand. In dit artikel vertel ik jullie hoe ik het gebruik van deze injectiepen heb ervaren en wat de resultaten ervan zijn op mijn chronische migraine.

Wat is Emgality en hoe werkt het?
Emgality bevat galcanezumab, een geneesmiddel dat de activiteit stopt van een natuurlijk
voorkomende stof in het lichaam, het aan calcitonine-gen gerelateerde peptide (CGRP). Mensen met
migraine kunnen een verhoogd gehalte CGRP hebben.Emgality wordt gebruikt om migraine te voorkomen bij volwassen patiënten, die ten minste 4 migrainedagen per maand hebben (bijsluiter Emgality). Emgality kan de frequentie van migrainehoofdpijn verlagen en de kwaliteit van leven verbeteren. De werking start binnen ongeveer een week. Na 3 maanden, kun je pas echt merken of het middel werkt of niet. 

Het zetten van de injectiepen
De injectiepen ziet er wat anders uit dan de injectiepen van de Aimovig. De Emgality heeft een wat grotere pen, maar de naald en het gebruik ervan zijn hetzelfde. Voorheen zette ik de injectie altijd in mijn bovenbeen (afwisselend de linker- of rechterbeen). De Emgality heb ik altijd in mijn buik gezet. Beiden opties zijn mogelijk maar ik vind het in de buik net wat minder pijnlijk.
Door op de knop van de injectiepen te drukken, schiet er een kort naaldje uit. Door het venster zie je de vloeistof verdwijnen. Het is verstandig de pen nog 10 a 15 seconden in te drukken voordat je hem van de huid haalt. Zo weet je zeker dat alle vloeistof in je lichaam is gekomen. De pijn valt mee. Het is eventjes een fel prikje en je voelt de vloeistof een beetje branden maar dit is maar eventjes. Omdat het een injectiepen is, is het makkelijk zelf te zetten en kan er eigenlijk niks fout gaan.


Bij de Aimovig was het zo dat je begon met 70 mg en deze eventueel opgehoogd kon worden naar 140 mg. De Emgality kent alleen een doses van 120 mg. De eerste keer zet je hiervan twee spuiten (240 mg), de keren daarna steeds één per maand (120 mg). 
Eventuele bijwerkingen die worden gegeven in de bijsluiter, zijn hetzelfde als die gegeven worden bij de Aimovig zoals pijn op de injectieplaats en obstipatie. Ook duizeligheid en jeuk kunnen voorkomen, maar dit is zeer zelden. Zelf had ik geen last van bijwerkingen, net zoals ik dit ook niet had bij de Aimovig.


Mijn ervaring met Emgality
Na de eerste keren, leek het na enkele dagen na het zetten van de injectiepen, steeds wat dagen beter te gaan. Dit was nooit echt langer dan een week. In deze week had ik wel hoofdpijn maar geen migraine aanval. Helaas hield dit effect na zo'n 3 maanden op. De vraag is dus ook of het toeval geweest is of niet. Maar je krijgt er wel hoop door. Ik hoopte echt dat de 'goede' week na elke nieuwe injectie verlengd zou worden maar helaas bleven de goede dagen op een gegeven moment zelfs uit. Ik heb wel vaker, soms, opeens, een redelijk goede week. Een goede week bestaat voor mij uit nog steeds elke dag hoofdpijn en 's middags rusten maar in ieder geval geen helse aanvallen. Migraine is grillig en waarom je dan soms plots enkele goede dagen hebt, is vaak niet te achterhalen. Of dit dus toeval is geweest of echt lag aan de Emgality, wie zal het zeggen? De hoofdpijnverpleegkundige zei sowieso al dat een redelijk goede week, nog maar een zeer gering effect zou zijn en of dit dan wel voldoende is om de Emgality te blijven gebruiken. Maar als chronische migraine patiënt, ben je met elke verbetering blij. Hoe nihil die ook is. 

Maar ik moet nu dus tot de slotsom komen dat ook de Emgality bij mij geen verbetering geeft. Wederom natuurlijk een enorme teleurstelling omdat de opties steeds meer slinken. Eind deze maand (november) ga ik weer naar de neuroloog en krijg ik waarschijnlijk de Ajovy voorgeschreven. Ik hoop zo dat deze wel een beter resultaat gaat geven dan de Aimovig en de Emgality! Natuurlijk zal ik jullie hiervan op de hoogte houden.

 

Hoe was jullie ervaring met Emgality?


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.