Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven

Gepubliceerd op 19 augustus 2020 om 11:17

Zoals jullie wellicht weten, ben ik een hoogsensitief persoon en misschien weten jullie dan ook dat veel hoog sensitieve mensen kampen met migraine. Hoofdpijn en migraine, is in mijn geval iets wat helaas dagelijks aanwezig is maar er zijn meer dingen waarin mijn hoogsensitiviteit naar voren komt.

 

Piekeren, prikkels en vermoeidheid.
Wat soms lastig is, is dat mijn hoofd nooit stil staat. Ik ben altijd aan het denken over honderden dingen tegelijk. Het waarnemen van nuances, mezelf willen verbeteren enz.. Dit maakt dat het soms moeilijk is 's avonds in slaap te vallen. Ik denk aan dingen die zijn gebeurd of die nog moeten gebeuren, ik analyseer situaties, pieker over wereldproblemen enz. En wanneer ik 's nachts wakker word en slaapdronken naar het toilet strompel, is mijn lichaam nog niet wakker maar mijn brein staat meteen 'aan' waardoor het weer lastig kan zijn opnieuw in slaap te vallen. Dingen los laten, kan soms ook moeilijk zijn. Gebeurtenissen komen hard binnen, ik heb dan echt tijd nodig, soms dagen, om dingen te verwerken en los te laten. De ellende in de wereld, geweld richting kinderen en dieren, ik kan er absoluut niet tegen en kan hier dagen van wakker liggen. Een foto of een naar verhaal, kan me letterlijk fysieke pijn bezorgen zoals buikpijn.  Dit probeer ik dan ook zoveel mogelijk te vermijden. 

Daarnaast ben ik erg gevoelig voor prikkels en zijn deze soms moeilijk te filteren. Een omgeving waar van alles gebeurd, is erg vermoeiend. Wanneer ik niet goed kan filteren en dingen me overweldigen, treedt er gegarandeerd hoofdpijn of migraine op. Als hoogsensitief persoon ben ik gevoeliger voor emoties, pijn, genot enz. Ik ben dus ook gevoeliger voor geluiden en geuren. Hierdoor neem ik veel indrukken in me op. En iets kan erg overweldigend zijn of moeilijk buiten te sluiten, zoals een bepaald geluid of een bepaalde geur. Het is bekend dat hoogsensitieve personen van slag raken wanneer een sterk hongergevoel optreedt. Men kan zich dan nog maar moeilijk concentreren en het beïnvloed het humeur zeer sterk. Dit overheerst dan echt. Zelf heb ik dit ook heel erg, mijn emotie kan dan helemaal omslaan. Bovendien krijg ik direct hoofdpijn wanneer ik honger ervaar. Ook met hitte kan ik moeilijk overweg. De hittegolf van de afgelopen week heeft er voor gezorgd dat ik het constant heet heb en ik kan dit niet negeren of buitensluiten. Het druppeltje zweet wat naar beneden druipt wanneer je aan het stofzuigen bent, daar kan ik dan echt gek van worden. Het gevoel van hitte en zweet, vind ik dan ook vreselijk.

Al dat denken en al die prikkels, maakt dat ik sneller moe ben dan je van een 30 jarige vrouw mag verwachten. Ik vind even winkelen in de stad of een uitje naar een dierentuin erg leuk, maar dodelijk vermoeiend. Dit een hele dag doen, is dan ook voor mij niet erg plezierig en eigenlijk onbegonnen werk. Vaak houd ik dit gewoon echt niet vol.  Ik heb vaak ook echt behoefte om even op te laden. Veel hoogsensitieve personen zullen zich hierin herkennen. De behoefte om je regelmatig even terug te trekken. Dit is echt een noodzaak!

 

Kritiek en introvert of extravert
Veel hoogsensitieve mensen worden ten onrechte als introvert of verlegen bestempeld maar dit is niet altijd het geval. We zijn vaak gewoon voorzichtiger met onszelf en onze omgeving. Zeker in een onbekende omgeving. Ikzelf kan alles dan gaan overdenken en analyseren. Bij het geven van een bepaalde opmerking, kan er dit gebeuren of dit, maar het kan ook weer deze kant op gaan. Zo denken maakt dat je alles meer af gaat wegen en de kat uit de boom kijkt. Wanneer ik me ergens thuis voel en het gevoel heb dat ik mezelf kan zijn, ben ik juist extravert, sociaal en vrolijk. Assertiviteit kan daarom moeilijk zijn voor een hsp'tje. Ik heb hier veel ervaring mee met verschillende stages. Zo'n beetje alle hsp-ers zijn erg gevoelig voor kritiek en nemen dit vaak persoonlijk. Het feit dat we zelf vaak erg perfectionistisch zijn, maakt dit er niet altijd gemakkelijk op. Vaak ontstaat er dan een soort faalangst. Op plekken waar ik me niet op mijn gemak voelde als stagiaire, vond ik het daarom erg moeilijk assertief te zijn want stel je voor dat ik iets fout doe? Bovendien is het zo dat als wanneer hsp-ers op hun vingers wordt gekeken, we juist zo gespannen worden dat onze prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk. Vervolgens krijg je dan weer kritiek omdat je te weinig assertiviteit laat zien maar die kritiek werkt juist averechts want dan wordt de angst nog groter. Over het algemeen zullen veel hsp-ers de veilige weg kiezen omdat een nieuwe weg vaak spannend is. De meeste mensen zijn gespannen als zij bijvoorbeeld een nieuwe baan hebben maar wanneer ik een nieuwe baan of stageplek had, duurde het voor mij erg lang vooraleer ik ergens 'gewend' was. Ik kon nog steeds weken lang, soms zelfs maanden lang, met spanning naar het werk gaan. En dat is zo vermoeiend. 

Stemmingswisselingen en sensitieve voelsprieten
Maar daar tegenover kan ik juist weer intens genieten van positiviteit. Ik houd vooral van authentieke contacten. Echt contact met mensen. In kleine groepjes of één op één contact vind ik daarom vaak ook veel prettiger dan in grote groepen. Het humeur van andere kan ik snel overnemen. Ik kan van het ene moment heel vrolijk zijn, en dan opeens me erg rot voelen zonder te weten waar dit vandaan komt. In het verleden heb ik vaak genoeg meegemaakt dat men vroeg waarom ik verdrietig was en het echt niet begrepen als ik antwoorde dat ik dit niet wist. Je weet immers toch wel waarom je je rot voelt!? Nou, vaak dus niet. Hsp-ers hebben een groot inlevingsvermogen en sensitieve voelsprieten waardoor  je dus snel het humeur van een ander kunt oppikken en overnemen. Dat is niet altijd handig. Maar gelukkig kan ik ook juist van kleine dingen intens genieten en ontzettend vrolijk worden. Mooie muziek, de lach van mijn zoontje of een goed gesprek met een vriend of vriendin.  Bovendien kun je een ander vaak goed begrijpen en helpen, omdat je je goed kunt inleven. Ook ben ik een emotioneel persoon. Ik kan snel huilen van verdriet, schrik, woede maar ook van ontroering en blijdschap.

 

Feitjes en misverstanden
Hoogsensitiviteit is aangeboren maar een omgeving bepaalt voor een groot deel hoe een hsp zich voelt en functioneert. Men denkt vaak dat hoogsensitivititeit meer bij vrouwen voorkomt, maar het blijkt dat er evenveel hoogsensitieve mannen als vrouwen zijn. Dat hoogsensitieve personen vaak goed zijn in het lezen van sferen en van andermans gevoelens, komt niet door bovennatuurlijke gaven, maar simpelweg omdat ze meer subtiliteiten waarnemen. En het is zeker niet zo dat alle gevoelige mensen heel spiritueel zijn. Onder hsp-ers zijn ook nuchtere, diepe denkers en atheïsten. Zelf ben ik dit ook.  Bovendien is het geen stoornis. Je bent hsp, je kunt het niet 'hebben'. Het hoeft zelfs geen probleem te zijn als je er goed mee weet om te gaan maar toch hebben veel hoogsensitieve mensen klachten.  Door de gevoeligheid voor omgevingsprikkels ligt in onze drukke en veeleisende maatschappij overprikkeling al snel op de loer. Hsp-ers raken geïrriteerd als mensen hen te veel tegelijkertijd willen laten doen en we kunnen vaak niet goed presteren onder druk.  Hsp-ers zijn gevoeliger dan anderen voor stress en lopen meer risico op burn-out en andere geestelijke en lichamelijke klachten wanneer ze niet voldoende hersteltijd krijgen of nemen. Dit is dus zo belangrijk! Wanneer je goed aan jezelf denkt en voldoende rust weet te nemen, kun je juist ook profiteren van die sensitiviteit. 

Tegenwoordig is het een soort van 'hype' om hoogsensitief te zijn, net zoals er ook een trend is rond nieuwetijdskinderen. Men hanteert zeer algemene beschrijvingen van 'gevoeligheid' waar vrijwel iedereen zich in kan vinden waardoor men al snel denkt hoogsensitief te zijn terwijl het zoveel meer is dan gevoeligheid. Zelfhulpgroepen en coaches labelen je dan even snel met hoogsensitiviteit maar zo werkt het natuurlijk niet. Het is iets wat een grote rol speelt in je leven en wat je als kind al was. Het is geen stoornis, het is niet iets speciaals, het is onderdeel van jezelf. 

 

Ik ben erg benieuwd of jullie je herkennen in dit verhaal en welke rol hoogsensitiviteit speelt in jullie leven?

 

Met dank aan: Elaine Aron

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.