Daith piercing

Gepubliceerd op 17 april 2023 om 11:53

Op 21 maart heb ik een daith piercing laten zetten bij de VNS kliniek in Uden. Ik was zelf vrij sceptisch omdat het niet wetenschappelijk bewezen is, er veel geld voor wordt gevraagd en er een placebo effect kan optreden. Echter zijn er momenteel geen andere opties voor mij en heb ik nog altijd bijna dagelijks migraine. Ik trok dus de stoute schoenen aan, onder het mom 'baat het niet, dan schaadt het niet'.  In dit artikel vertel ik jullie over mijn ervaring. 

 

Wat is een daith piercing?
Een daith piercing is een piercing in het oor, in de Nervus Vagus. Dit zit in een klein stukje kraakbeen net boven de gehoorgang. Stimulatie van de Nervus Vagus wordt gebruikt voor de verlichting van allerlei klachten zoals de symptomen van depressie, angst, fibromyalgie, tinnitus, PTSS, angst, hoofdpijn en migraine. Medisch wetenschappelijk bewijs voor deze behandeling is er niet. Echter ervaren veel mensen vermindering van hun klachten. 
Omdat het een kraakbeenpiercing is, is het zetten pijnlijker dan wanneer deze door alleen huid zou gaan. Ook duurt daarom de geneesperiode langer. Het kan wel enkele maanden duren voordat het volledig genezen is. Er wordt daarom sterk aangeraden na het zetten van de piercing, er absoluut niet aan te komen in tegenstelling tot het advies wat vaak wordt gegeven na het zetten van een oorbel. Door er aan te komen, vergroot je de kans van een ontsteking. Gelukkig zit de daith piercing plat tegen je oor aan, hierdoor zit hij niet snel in de weg. Hij valt vaak zelfs niet zo erg op.

 

De procedure en de kosten
Ik liet mijn daith piercing zetten in een VNS kliniek. Je kunt hem natuurlijk laten zetten bij een piercing- en tattooshop maar de vraag is of ze dan wel precies de goede plek weten te vinden. In een VNS kliniek krijg je eerst een intake en wordt er echt de tijd voor je genomen. Vaak wordt er zo'n 1.5 uur tijd voor je uitgetrokken. Ook vul je van tevoren al een vragenlijst in. Na een kort gesprekje, mocht ik op de behandeltafel gaan zitten en ging ze met kleine naaldjes kijken waar precies de piercing zou moeten komen en of het wel wat zou kunnen doen. De vraag is namelijk welk oor je het beste kunt nemen. Daarom testen ze beide oren. Hiervoor had ze een apparaatje waarmee ze via elektrische pulsen kon detecteren waar ergens de zenuw zit. Dit doet geen pijn. Daarna begon ze kleine naaldjes te zetten en werd er per naaldje bekeken wat er met mij gebeurde. Sommige naaldjes waren wat pijnlijk, andere weer niet. Het was erg bijzonder dat ik meteen wat merkte. Zo zorgde stimulatie bij het rechteroor voor wat duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd. Rechts zorgde er voor dat mijn mondhoek minder ging hangen. Het viel haar namelijk op dat een mondhoek wat lager hangt. Hier nam ze een foto van. Na het zetten van het naaldje, was dit een stuk minder. Heel gek! Er werd echt de tijd voor me genomen. Qua vermindering van hoofdpijn, konden we niet echt een duidelijk verschil merken. Het was daarom lastig welk oor we zouden gaan doen. Zelf dacht ze dat mijn rechteroor iets zou kunnen doen voor de hoofdpijn en mijn linkeroor voor de migraine. Omdat migraine een grotere beperking is, kozen we dus voor links. Je kunt er natuurlijk voor kiezen meteen beide oren te piercen maar ik vond dit nogal heftig om te doen. Ook omdat je daarna niet op het oor mag liggen. Een eerste piercing kost 155 euro. Wanneer je een tweede piercing binnen zes maanden zet, kost dit nog 75 euro extra. Wanneer je een piercing zet voor een allergie/hooikoorts of om rust te creëren in je lichaam, kost het 75 euro. Van tevoren mag je kiezen welk soort piercing je wil. De standaard piercings zitten bij de prijs inbegrepen. De piercings met een diamantje of iets dergelijks, kosten extra. 


Van tevoren vond ik het vrij spannend. Ik heb zelf enkele keren een oorbel laten schieten, maar dit ging altijd ontsteken. Waarschijnlijk door het advies dat je de oorbel moet blijven draaien terwijl je er dus juist beter vanaf kunt blijven. Het zetten van de daith piercing is door het kraakbeen en dat verschil voel je echt wel. Het is vrij pijnlijk. Bovendien moeten ze er twee keer doorheen, erin en daarna er weer uit. Dit kan niet in één keer Gelukkig trekt de pijn vrij snel weg. 
Na afloop kreeg ik uitleg over hoe de piercing te verzorgen. Ik kreeg hiervoor ook een flesje mee met verzorgende olie, om elke avond het wondje te druppelen. Ook werd me gevraagd of het goed was dat ze een week later een appje sturen om te vragen hoe het gaat en of ik deze dan wilde beantwoorden. Dat vond ik natuurlijk prima. Echter heb ik nooit meer een appje ontvangen, dat is wat jammer.

 

Enkele weken later
We zijn nu bijna een maand verder en helaas heb ik nog geen verbetering gemerkt. Ik heb veel last gehad van de piercing omdat ik in mijn slaap er toch op ga liggen. Dit zorgde de eerste nacht er ook voor dat het flink ging bloeden, ondanks dat ik een speciaal kussen heb. Gelukkig is het niet gaan ontsteken en gaat het steeds wat beter. Er werd mij verteld dat sommige direct in week één al verbetering merken maar dat de meeste dit tussen de vier en twaalf weken pas doen. Maar het kan natuurlijk ook dat het niks doet, dat is de vraag. In dat geval kan ik ervoor kiezen de tweede piercing nog te laten zetten maar ik denk dat ik dat dan niet meer zal doen. Het kost toch een hoop geld en wanneer het 'migraine' oor niks doet, denk ik niet dat het andere oor dit alsnog doet. We wachten dus nog even af. Wanneer ik alsnog een verbetering merk, zal ik hier zeker over posten. 

 

Wat is jullie ervaring met de daith piercing?

 

 

 

www.vnsdaith.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Saskia
een jaar geleden

Super positieve ervaring! Nu 10 maanden geleden en ik heb al mijn medicatie tegen migraine af kunnen bouwen en gestopt. Ik heb geen uitval meer, alleen nog soms een klein beetje sluimerende migraine, maar dat komt niet in de buurt van waar ik vandaan kom.

Kim
een jaar geleden

Wauw wat een super verbetering 👍🤗

Chantal
een jaar geleden

Twee jaar geleden een daith geprobeerd en de hoofdpijn werd zelfs veel erger. Ik hoopte het resultaat van aimovig verder te kunnen verbeteren, maar de piercing bracht me helemaal uit balans. Werd geplaatst door een ervaren piercing artist, dus niet in een kliniek.

Kim
een jaar geleden

Oh dat is echt balen! Ik moet zeggen dat ik de laatste weken ook echt nog meer hoofdpijn en migraine lijk te hebben dan voorheen, terwijl ik dacht dat het niet erger kon. De triptanen lijken minder goed te werken dus waarschijnlijk ga ik hem er binnenkort zelf uithalen.