Mijn hoofdpijn niveaus

Gepubliceerd op 11 februari 2022 om 10:27

Als hoofdpijn- en migrainepatiënt ben je bekend met de grilligheid van pijn en aanvallen. De ene keer komt een aanval heel plots opzetten, de andere keer begint het met lichte hoofdpijn waarna het steeds erger en erger wordt, om tot slot uit te monden in een heftige aanval. Soms verwacht je een stijgende lijn in de hoofdpijn maar kan het onverwachts toch zakken, een andere keer is dit weer niet het geval. Soms werkt medicatie snel en effectief, soms ook niet. Die onvoorspelbaarheid maakt het soms erg lastig. Lastig om dingen te plannen, te beslissen om wel of geen triptaan te nemen enz. In dit artikel beschrijf ik mijn hoofdpijn (pijn) niveaus, waarbij ik heel benieuwd ben hoe die van jullie eruit zien. Komen ze wellicht overeen?

 

Niveau 0
Geen hoofdpijn en je raadt het al, dit komt nooit voor 

Niveau 1
Een lichte sluimerende hoofdpijn. De hoofdpijn overheerst niet en ik kan activiteiten en taken nog uitvoeren. Dit is voor mij een goed moment of goede dag. 


Niveau 2
De hoofdpijn begint vervelender te worden en meer op de voorgrond te raken. Het wordt vervelender om dingen te doen en vaak stijgt de pijn bij inspanning. Soms kan een paracetamol met coffeïne helpen om erger te voorkomen. Dit moet ik die dag dan wel blijven slikken.


Niveau 3
Barstende koppijn (ook wel scheel kijken van de koppijn). Het lukt niet meer iets te doen. Ik word vaak moe en chagrijnig. Fel licht en harde geluiden is erg vervelend. Mezelf terugtrekken en rusten is vaak noodzakelijk.


Niveau 4
Migraine. De pijn zit achter/boven mijn linkeroog, en voelt scherp en stekend. Ik moet op bed liggen met oordoppen in. Geluid en licht kan ik niet verdragen. Soms ben ik ook misselijk. Een triptaan is vaak nodig.

Niveau 5
Zeer hevige migraine aanval. Ik kan niet op bed liggen, zonder een icepack (met doek eromheen) op mijn hoofd. Ik ben kotsmisselijk en neem dan vaak een zetpil Primperan. Vaak is het niet te harden, waardoor ik uiteindelijk toch een triptaan neem (als ik dit niet al had gedaan). Helemaal weg gaat de hoofdpijn dan meestal niet maar de triptaan kan het dan wel dragelijker maken en het ergste onderdrukken.

 

Ik moet sowieso elke middag rusten en jullie? Mijn energie niveau is altijd erg laag door de hoofdpijn, migraine, ziekte van Crohn en/of medicijnen. Hoe later op de dag, hoe meer mijn hoofdpijn gaat toenemen. 's Middags rusten kan de hoofdpijn soms weer wat laten zakken. Met elke dag zonder een triptaan, ben ik blij. Soms kan dat echt voelen als een overwinning. 

Reactie plaatsen

Reacties

Danielle
2 jaar geleden

Hoi hoi,

Jouw ervaringen zijn heel bekend voor mij. Ik ben een vrouw van 50. Ik ben erg benieuwd hoe het nu met jou gaat en met name jouw ervaringen met Ajovy tot nu toe. Ik ga er nog mee beginnen.

Groetjes,
Danielle