Vanwege mijn chronische migraine heb ik een geschiedenis van tientallen behandelingen en medicatie die ik heb geprobeerd. Toch blijft de hoofdpijn en migraine aanhouden, elke dag weer. Dit heeft natuurlijk invloed op mijn sociale leven, werk, gezin en bovenal mijn eigen gemoedstoestand. Van nature ben ik vrolijk en positief, maar soms heb ik van die dagen dat ik kamp met veel frustratie en boosheid. Ook zijn er zorgen voor de toekomst en komen er regelmatig schuldgevoelens naar boven. Dit is allemaal terug te voeren op het acceptatieproces. Hier ligt dan ook vooral het probleem. Ik heb mijn chronische ziekte absoluut niet geaccepteerd en vind het moeilijk hiermee om te gaan. Een kennis heeft ook chronische migraine en heeft een revalidatietraject gevolg bij Revalis in Den Bosch (zit ook op andere locaties). Zij heeft hier veel baat bij gehad. Onlangs heb ook ik contact opgenomen met Revalis en hier ga ik binnenkort starten met mijn revalidatietraject.
Revalis
Revalis biedt patiënten die kampen met chronische pijn en/of vermoeidheid die al een lange geschiedenis hebben van (niet geslaagde) behandelingen een revalidatietraject aan. Er wordt gewerkt met een intensief programma op maat, gedurende 10 weken waarbij je gemiddeld drie dagdelen op locatie bent. Er zijn verschillende trajecten, waaronder pijnrevalidatie en medische psychologie. Er wordt gekeken welk traject bij jou aansluit.
Pijnrevalidatie:
Dit is een behandeling die zich richt op het behandelen van de patiënt in zijn geheel, met aandacht voor ieder probleem dat de pijn beïnvloedt en de balans in het dagelijks leven verstoort. Naast de fysieke factoren wordt er ook aandacht besteed aan de psychologische en sociale factoren. De behandeling bestaat dan ook uit een combinatie van verschillende behandelmethoden zoals positieve gezondheid/psychologie, ACT-therapie/cognitieve gedragstherapie, graded activity en graded exposure en wordt uitgevoerd met verschillende behandelaren. Pijnrevalidatie is een multi en interdisciplinaire behandeling met een team bestaande uit fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers die nauw met elkaar samenwerken onder leiding van een revalidatiearts. (bron: Revalis)
Medische psychologie:
Deze behandelingen genaamd gedragsbehandelingen of cognitieve gedragstherapie genoemd uitgevoerd door met name psychologen en psychomotorische therapeuten richten zich op het omgaan met de pijn en vermoeidheidsklachten, waardoor u beter kunt functioneren in het dagelijks leven. Dit kan ook in een pijnrevalidatie behandeling plaatsvinden.
- Chronische somatische klachten (verklaard en/of onvoldoende somatisch verklaard).
- Het ervaren van matige tot ernstige lijdensdruk.
- Mate van psychologisch en/of sociaal-maatschappelijk disfunctioneren.
- Geen medisch traject (diagnostiek c.q. behandeling) meer geïndiceerd of actief.
- Leeftijd 18 jaar of ouder
De intake
Via mijn huisarts heb ik een doorverwijzing gekregen voor Revalis. Revalis wordt vergoed door je verzekering (het kost je wel je eigen risicio)
Voordat mijn intake gesprek plaatsvond, moest ik 21 vragenlijsten invullen. Dit kon via je eigen online omgeving die dan voor je wordt aangemaakt. Hier ben je wel even een paar uurtjes zoet mee, maar dit wordt gedaan zodat zij zoveel mogelijk informatie hebben over je voorgeschiedenis, de lijdensdruk enz.
Hierna had ik het intake gesprek. Dit behelst ook meteen een dagdeel omdat je een uur een gesprek hebt met de revalidatiearts, daarna een uur met de fysiotherapeut, een uur met de psycholoog en tot slot, nadat zij met elkaar hebben overlegd, het eindgesprek met de revalidatiearts. Zij hebben een verslag geschreven over de voorgaande gesprekken en deze wordt met je gedeeld zodat je aan kunt geven of je er mee eens bent of nog iets toe hebt te voegen. Ook staan je doelen op een rijtje. Dit vond ik erg fijn, die transparantie.
Ik voldeed aan de voorwaarden en zou passen binnen het traject van de medische psychologie, wat ik zelf ook het meest passend vind. Hiermee start ik 8 februari gedurende 10 weken. De eerste weken is dit zo'n 3 dagdelen per week, tegen het einde neemt de frequentie wat af. Er zullen zowel individuele- als groepssessies plaatsvinden. Ik ben erg benieuwd hoe dit allemaal in zijn werk zal gaan. Ik voelde me in ieder geval gedurende de intake erg serieus genomen. Je merkt dat ze professioneel zijn en veel ervaring hebben met mensen met chronische pijn en vermoeidheidsklachten.
Ik lig elke middag op bed van de pijn, maar veel afspraken staan in februari in de middag gepland (er wordt geprobeerd hier zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar dit is niet altijd mogelijk omdat de meeste mensen een voorkeur hebben voor de ochtenden). Het zal dus flink zwaar worden en triptanen zullen mijn beste vriend zijn. Gelukkig zullen de afspraken in maart en april vooral in de ochtenden plaatsvinden. En daarnaast is het natuurlijk voor een goed doel. Ik hoop echt dat ik zal leren mijn ziekte te accepteren en er beter mee om te leren gaan. Accepteren is immers niet hetzelfde als niet meer proberen er iets aan te doen, zoals nieuwe behandelingen of medicijnen uitproberen.
Er werd aangegeven dat gedurende dit traject de klachten waarschijnlijk zullen toenemen omdat het natuurlijk intensief is en je zelf hard aan het werk zal gaan. Bij sommigen mensen nemen de klachten na verloop van tijd af omdat ze hebben geleerd er beter en op een andere manier mee om te gaan. Dit is natuurlijk iets wat ik wel hoop, maar niet het hoofddoel is.
Wanneer ik start met het traject, zal ik jullie op de hoogte houden van de therapieën, gesprekken en de voortgang hiervan!
bron: revalis
Reactie plaatsen
Reacties
Hoe kan ik in aanmerking komen voor zo'n traject?
Hoi hoi,
Wanneer je kampt met chronische pijnklachten en/of vermoeidheidsklachten en hierdoor vastloopt in het dagelijks leven, kun je dit met je huisarts bespreken. Via een doorverwijzing van de huisarts kun je er dan terecht voor een intake om te kijken of het zou passen bij je klachten
succes!