Revalis revalidatietraject: de eerste 5 weken

Gepubliceerd op 12 maart 2021 om 11:00

Zoals jullie weten, ben ik 8 februari gestart bij Revalis in Den Bosch voor een revalidatietraject. Dit om te leren met mijn chronische migraine om te gaan waarin acceptatie een grote rol speelt. Hebben jullie deze informatie gemist, dan kun je hier het artikel nog even teruglezen waarin ik vertel wat Revalis precies is en wat zij voor mensen met chronische ziekten en vermoeidheidsklachten kunnen betekenen. 

Ik volg het traject 'medische psychologie' gedurende 10 weken.
Hierbij heb ik zowel individuele sessies als groepssessies. Mijn groepje bestaat uit twee andere vrouwen en elke groepssessie is dus met dezelfde groep zodat je elkaar goed leert kennen. Naarmate het traject vordert, nemen de groepssessies af en de individuele sessies toe. Individuele therapie heb ik dus het meest. Ik volg verschillende therapie sessies en trainingen zoals Voice Dialoque, Bewegen in Vertrouwen, Werken aan Waarden, Persoonlijkheid, Psycho-fysiek trainen, Aandachtstraining, Leefstijl, Emoties & Gedachten en meer. Aan het begin van het traject krijg je een werkmap. Hierin staan opdrachten die je thuis doet of op locatie, en de planning. Ook krijg je een traject coördinator met wie je regelmatig evalueert en bespreekt hoe het met je doelen gaat. 

De eerste week bestond uit groepssessies waarin we steeds een introductie kregen van een bepaalde module. Na deze eerste week, startten ook de individuele sessies. 
Wat ik merk bij Revalis, is dat het echt ervaren professionals zijn. Revalis is echt gericht op mensen die kampen met chronische pijn en/of vermoeidheid, waardoor hun therapie echt goed aansluit. Ik merk ook veel herkenning en aansluiting bij de meeste modules. Ook de groepssessies zorgen voor herkenning. Je bespreekt dingen met elkaar en voelt dat je niet de enige bent en dat bepaalde gedachtes en gedrag voor veel mensen herkenbaar is. 
Daarnaast kijkt Revalis echt naar jouw doelen en jouw persoonlijke situatie. Ze zijn erg betrokken. Belangrijk is steeds om dicht bij jezelf te blijven. Wat voelt goed, wat past bij mij en hoe kunnen dingen anders? De psychologen en therapeuten helpen je hierbij. Ze geven je ook tips en reiken je dingen aan. Het is echt een ontdekkingstocht waarin je gaat ervaren waar je je goed bij voelt en wat voor jou werkt. 

Wat ik merk is dat het intensieve en vermoeiende weken zijn. Werken aan jezelf is immers vermoeiend! Bovendien is het met chronische migraine nog best een uitdaging met bijna dagelijks migraine aanvallen. Ik slik nu dan ook veel triptanen om dit traject te kunnen volhouden. Ook kunnen er emoties loskomen die je ver hebt weggestopt of je ontdekt opeens kanten van jezelf waar je niet eerder bij stil hebt gestaan. Therapie is natuurlijk ook niet altijd leuk omdat het zwaar kan zijn. Maar dat betekent juist dat er dingen gebeuren en dat je goed bezig bent. 

Van snelweg naar bospad
In je hersenen heb je bepaalde wegen gecreëerd. Bepaalde manieren. Handelingen die je altijd doet. Dit is je snelweg. Het kost je geen moeite deze weg te nemen, het is een automatisme geworden. Vaak gaat dit onbewust, je denkt er niet meer bij na. Je hebt het immers al zo lang op deze manier gedaan. Maar soms is de snelweg niet perse de juiste weg. Soms is het zelfs een weg die je nergens brengt. Dan moet je nieuwe wegen creëren. De zogenaamde bospaden. Dit kost je nog moeite, je moet er bij nadenken. Het bospad is nog niet makkelijk begaanbaar. Maar zoals bij elk bospad, hoe vaker je dit pad neemt, hoe toegankelijker het wordt en hoe makkelijker het te lopen is. Dit vraagt oefening maar hoe meer je dit zal doen, hoe beter het gaat. Totdat je een nieuw bospad hebt of zelfs meerdere bospaden hebt die jou veel verder brengen dan de snelweg ooit gedaan heeft.

Reactie plaatsen

Reacties

Petra
3 jaar geleden

Mooie metafoor over snelweg en bospad. Aanvaarden dat de pijn er is, is het eind van de weg of pad.

Kim van Gulik
3 jaar geleden

Aanvaarden dat de pijn er is en er op een nieuwe en andere manier mee omgaan, kan een nieuw pad creëren :)

Saskia
3 jaar geleden

Heb deze week je blog gevonden. Fijn om jouw verhaal over het revalidatietraject te lezen aangezien ik zelf nu ook voor de keuze sta om daar wel of niet aan te beginnen. Het lijkt me erg intensief als ik het zo lees. Ik hoop dat je hier vaker over post. Het is fijn om te lezen wat ik zou kunnen verwachten als ik daarvoor zou kiezen.

Kim
3 jaar geleden

Hoi hoi
Fijn dat het je extra info biedt! Over 3 weken ben ik klaar met het traject en dan ga ik zeker nog 1 a 2 artikelen hierover posten. Ik kan het je zeker aanraden want het heeft mij nu al hoop inzichten en handvaten geboden.

Groetjes
Kim