Migrainepatiënten weten maar al te goed dat migraine meer is dan alleen hoofdpijn. Het is een hersenziekte en aanvallen kunnen gepaard gaan met allerlei symptomen, zoals aura's zien en geen licht, geluid en/of geuren kunnen verdragen. Maar wist je dat migrainepatiënten ook sensorische symptomen kunnen ervaren, buiten hun aanvallen om?
Omdat migraine een hersenaandoening is, zijn de hersenen van migrainepatiënten vaak extreem gevoelig voor prikkels. Zowel prikkels van buitenaf, als prikkels van binnenuit zoals hormonen en stress. Doordat je gevoeliger bent voor prikkels, raken delen van de hersenen sneller in de war. Dat gebeurt bij migraine vooral in de hersenstam. De hersenstam stuurt informatie naar de rest van de hersenen en de hersenvliezen. Je hoort, ziet, ruikt en ervaart de wereld om je heen voortdurend intenser, niet alleen tijdens een aanval. Je hebt als het ware een super responsief brein. Normaal gesproken passen de hersenen zich aan op de prikkels in de omgeving. Deze worden gefilterd waardoor je er goed mee om kunt gaan. Maar een migraine brein heeft hier moeite mee. Je hersenvliezen raken geprikkeld, waardoor je hoofdpijn krijgt. De irritatie van al die prikkels, zorgt uiteindelijk voor overprikkeling. Een migraineaanval kan het onvermogen van de hersenen zijn te dealen met al die prikkelverwerking. Onze hersenen zijn gewoon gevoeliger! Dat kan zich uiten in de volgende symptomen:
- Fotofobie/lichtgevoeligheid: gevoeligheid voor licht zoals zonlicht maar ook schittering van water of sneeuw, kunstmatige lichtbronnen of reflecterende oppervlakken. Dit kan zich uiten in het willen sluiten van de ogen, loensen, hoofdpijn, rode ogen, wazig zicht of zelfs oogpijn. Er zijn speciale brillen met antischitteringglazen, anti-uv-glazen, gepolariseerde zonnebrillen of getinte glazen (bron)
- Allodynie: Pijn bij een niet-pijnlijke pijnprikkel. Je ervaart pijn bij iets wat normaal gesproken geen pijn hoort te geven zoals het aanraken van de huid. Het is een stoornis in de pijngewaarwording. Dit kan voorkomen bij diabetespatiënten, migrainepatiënten en mensen met Fibromyalgie. Er is een verhoogde responsiviteit van nociceptoren, een bepaald type zenuw. De pijn varieert van mild tot ernstig, en verschilt van persoon tot persoon. Sommige ervaren bijvoorbeeld naast pijn ook nog een brandend gevoel. Er zijn drie soorten Allodynie. Sommige patiënten hebben er maar één, andere twee of drie (bron)
- Dynamische allodynie: Bij een lichte wrijving tegen de huid, bijvoorbeeld bij het borstelen van de haren of het vallen van water op het hoofd uit een douche, ervaart een patiënt dynamische allodynie, ook gekend als ‘mechanische allodynie’ (bron)
- Statische allodynie: Bij statische allodynie, ook gekend als ‘tactiele allodynie’, heeft de patiënt pijn bij een lichte aanraking of druk tegen de huid. Zo is het bijvoorbeeld pijnlijk om een t-shirt aan te doen, een bril te dragen, een klopje op de schouder te krijgen of het hoofd op een kussen te leggen. (bron)
- Thermische allodynie: Thermische allodynie treedt op bij warme of koude temperaturen. Zo veroorzaakt het ademen in de koude lucht bijvoorbeeld reeds pijn. Pijnklachten ontstaan bijvoorbeeld ook door het voelen van enkele koude waterdruppels op de huid. (bron)
- Hyperacusis: overgevoeligheid voor normale alledaagse geluiden. Iemand kan deze geluiden als zeer onaangenaam of zelfs als pijnlijk ervaren. Medisch kan er weinig aan gedaan worden maar je kunt er wel mee leren omgaan (met ondersteuning). (bron)
- Hyperosmie: mensen met deze stoornis hebben een verhoogd reukvermogen. Elke geur wordt dus nog intenser ervaren en vaak ruiken mensen met deze stoornis geuren die andere niet kunnen ruiken. Het kan voordelen met zich meebrengen maar ook nadelen. Van de drie reukstoornissen (hyposmie: verminderend reukvermogen en anosmie: complete afwezigheid van reukvermogen) is er het minst bekend over hyperosmie omdat die het minst voorkomt. Sommige ontwikkelen een tijdelijke vorm, zoals tijdens een zwangerschap. (bron)
Een sterk reukvermogen, gevoeligheid voor geluiden en slecht tegen fel licht kunnen, heb ik altijd al gehad. Natuurlijk is dit erger tijdens een aanval maar ook buiten aanvallen om is dit iets wat ik ervaar. Mijn hoog sensitiviteit speelt hierin ook een grote rol. Daarnaast heb ik dagen waarbij ik pijnprikkels ervaar van zaken die geen pijn zouden moeten doen, zoals een pijnlijke huid doordat je het zachtjes aanraakt. Dit is bij mij met name in de bovenarmen en bovenbenen. Het voelt dan als het indrukken van een blauwe plek. Ik heb heel lang niet geweten dat hier een naam voor bestond en dat het zelfs verband kan houden met migraine!
Herkennen jullie iets van bovenstaande?
Bron: Hersenstichting -
Reactie plaatsen
Reacties