Lageprikkeldrempel en migraine

Gepubliceerd op 19 oktober 2021 om 11:27

Iedere hoofdpijnpatiënt heeft zich het hoofd gebroken om te achterhalen waar die hoofdpijn en/of migraine toch steeds vandaan komt. Vaak heb je een heel lijstje van mogelijke triggers maar bij een chronische vorm van hoofdpijn of migraine lijkt ALLES wel een trigger. Je hoeft maar iets te doen (of juist te laten) en het gaat mis. Een hele dag rondstruinen in een winkelcentrum, televisie kijken, autorijden. Dingen die voor andere zo normaal lijken, kan bij hoofdpijnpatiënten resulteren in een aanval. Hoe kan dit?

 

Lage prikkeldrempel
Iedereen heeft een bepaalde 'prikkeldrempel'. De hoeveelheid prikkels die je kunt verdragen. De prikkeldrempel kan tijdelijk verlaagd zijn, bijvoorbeeld door menstruatie of vermoeidheid. Je kunt dan minder hebben en krijgt sneller last van lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn of rugpijn. Maar je hebt ook mensen die continue een lage prikkeldrempel hebben. Dat wil zeggen dat normale prikkels bij hen eerder voor een ontregeling van de hersenstam zorgt, waardoor ze herhaaldelijk migraine kunnen krijgen. Vaak is dit erfelijk bepaald. Wanneer je als hoofdpijnpatiënt dus een lage prikkeldrempel hebt, resulteert dit in herhaaldelijke migraineaanvallen of hoofdpijn. Er is dus een soort overgevoeligheid voor bepaalde prikkels, die migraineaanvallen uitlokt. Mensen met migraine beschikken over heel gevoelige zintuigen. Hun waarnemingssysteem is zó gevoelig dat elke minimale verstoring als gevaar wordt geïnterpreteerd en hun lichaam snel in alarmmodus gaat en een klacht uitlokt. (Lees: Centrale sensitisatie). Voor je gevoel lijkt het alsof je maar iets hoeft te doen, en het gaat mis. Het gevoel dat je er geen vat op hebt en de migraine erg grillig is, maakt het extra frustrerend. En in onze huidige maatschappij wordt je vrijwel voortdurend blootgesteld aan allerlei prikkels. 

 

Je prikkeldrempel verhogen 
Hoe meer migraineaanvallen, hoe meer er in de hersenen door de pijn structurele veranderingen beginnen plaats te vinden. Mensen met migraine ontwikkelen letterlijk andere hersenen  Bij elke aanval van migraine worden de pijnzenuwbanen gevoeliger met als gevolg dat uiteindelijk zelfs een onwaarneembare prikkel een migraineaanval kan uitlokken. Er ontstaat als het ware centrale sensitisatie. Veel mensen die al jaren kampen met migraine zien ook een stijgende lijn in de frequentie van de aanvallen. Zo kan migraine zelfs chronische vormen aannemen. 


Bovenstaande klinkt allemaal als een vaststaand feit, ook omdat het nu eenmaal erfelijk bepaald is. Toch beweren verschillende studies dat het mogelijk is je prikkeldrempel te verhogen. Hierbij is het wel belangrijk om je individuele risicofactoren in kaart te brengen. De meeste patienten zijn het gevoeligst voor hitte- en stressprikkels. Terwijl andere studies weer suggereren dat stress migraine niet veroorzaakt. (lees: Hoofdpijn en stress) Het is dus geen garantie maar wellicht het proberen waard. 


 

 

 

 

Bron: allesoverhoofdpijn.nlkpnihuis.com /  

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.