De kwaliteiten van een hoogsensitief persoon

Als hoogsensitief persoon kan deze westerse individualistische maatschappij vaak overweldigend zijn. Je kunt snel overprikkeld raken en moe zijn, meer behoefte hebben aan rust en sneller klachten ontwikkelen wanneer je niet regelmatig pas op de plaats maakt. Dit kan het idee geven dat hoogsensitiviteit meer een last is dan een kracht maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Sterker nog, er zijn veel positieve kanten te benoemen. Onthoud dus onderstaand lijstje van kwaliteiten goed! In welke herken jij je?

Lees meer »

Zeldzame vormen van migraine

Iedereen kent het begrip migraine wel. De meeste weten ook dat er een verschil zit tussen bijvoorbeeld hoofdpijn en migraine. Maar eigenlijk is ook migraine een verzamelnaam voor verschillenden soorten migraine, waarvan de ene nog unieker is dan de ander. Enkele zijn redelijk bekend, zoals hormonale migraine maar er zijn ook hele bijzondere vormen. Wie weet valt jouw migraine hier wel onder?

Lees meer »

Negatieve gedachtes de baas

Je hoofd staat nooit stil. De hele dag door gaan er allerlei gedachten door je heen. Volgens geleerden hebben we zo'n veertig- tot zestigduizend gedachten per dag. Volgens de Amerikaanse psycholoog Timothy Brown zijn ongeveer 90 procent van die gedachtes hetzelfde als de dag ervoor en 80 procent daarvan is negatief (bedrock.nl). Dat is dus ontzettend veel en je kunt je voorstellen dat deze gedachtes een grote invloed kunnen hebben op je dagelijks functioneren.

Lees meer »

Tips voor hoogsensitieven

Soms kan de wereld je overweldigen wanneer je een hoog sensitief persoon bent. Je raakt snel overprikkeld, bent vaak moe, overdenkt en analyseert van alles en kan hierbij soms op onbegrip vanuit je omgeving stuiten. Het leven kan daarom soms een uitdaging zijn, maar met deze tips van Elaine N. Aron (klinisch onderzoekspsycholoog en expert op het gebied van hoogsensitiviteit) kom je wellicht een stap verder bij het accepteren en leren omgaan met je hooggevoeligheid waarna je er ook de mooie kanten van kunt gaan ontdekken. 

Lees meer »

Ik testte de Ajovy

Na het proberen van de Aimovig en Emgality injecties (helaas zonder resultaat), was het nu de beurt aan de Ajovy injectie, mijn laatste strohalm En dit pakte beter uit dan gedacht!

Lees meer »

Misverstanden bij patiënt en dokter

Soms tref je een hele prettige en capabele dokter aan maar er zijn ook situaties waarin een dokter eigenlijk niet goed raad weet met je klachten of je zelfs niet goed diagnosticeert, met alle gevolgen van dien. Dat is natuurlijk als patiënt heel vervelend. Het is daarom belangrijk je als patiënt goed voor te bereiden en zelf ook op de hoogte te zijn van bepaalde zaken, zodat dit voorkomen kan worden. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende misverstanden bij patienten en dokters, beschreven door professor en neuroloog Michel Ferrari en neuroloog Joost Haan. 

Lees meer »

Bestaat er een migrainekarakter?

Regelmatig wordt beweerd dat mensen met migraine een bepaald karakter zouden hebben. Een karakter met bepaalde kenmerken zoals overmatige preciesheid, neurotisch gedrag, klagerigheid, neerslachtigheid, overmatige intelligentie en een beperkt vermogen om met stressvolle situaties om te gaan. Maar berusten deze beweringen wel op waarheid?

Lees meer »

Voeding en migraine

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft voeding geen direct effect op migraine. Een oorzaak van een migraine aanval ligt dus niet in het voedsel dat je daarvoor nam of dat drankje dat je dronk. Hoe kan het dan dat dit toch vaak wel zo lijkt en het daarom dus een hardnekkige maar onjuiste overtuiging blijft? Professor en neuroloog Michel Ferrari en neuroloog Joost Haan wijden er in het boek 'Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn' verschillende hoofdstukken aan. 

Lees meer »

Centrale sensitisatie

Er is een duidelijk verschil tussen acute pijn en chronische pijn. Acute pijn ontstaat vaak direct na een ongeval. Er is schade ontstaan en hierbij heeft pijn een specifiek doel. De pijn is een signaal dat er iets aan de hand is en dat er rekening gehouden dient te worden met een bepaald lichaamsdeel om verdere weefselschade te voorkomen. Chronische pijn kent echter vaak geen duidelijke oorzaak en doel. Het kan zijn dat na weefselschade, chronische pijn ontstaat terwijl de schade al herstelt is. Maar meestal ontstaat chronische pijn zonder weefselschade vooraf. Na bezoek bij een arts, (vaak een heel medisch circuit) blijkt dat er niets te vinden is wat de aanhoudende pijn kan verklaren. En dat kan enorm frustrerend zijn want je voelt de pijn immers wel. Vaak gaat men dan van de ene arts naar de andere en proberen ze allerlei medicijnen, behandelingen en therapieën, vaak zonder resultaat. En dat zorgt voor veel teleurstelling en het gevoel niet begrepen te worden. Bij een kleine groep mensen blijft de pijn na de acute fase nog steeds bestaan. Hoe kan het toch dat je pijn blijft houden, terwijl er geen weefselschade (meer) is? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de pijn tijdens de acute fase zeer ernstig of langdurig was. Daarnaast spelen ook gedragsmatige en/of psychologische factoren een rol, zoals angst, depressie of negatieve associatie van eerdere ervaringen van pijn. Na een acute fase verdwijnt de sensitisatie (pijn) bij de meeste mensen maar bij sommigen kan het langer aanhouden en dan spreken we van centrale sensitisatie.

Lees meer »

Yoga

Yoga. Wie kent het niet. Het komt van het hindoeïsme en leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen om tot hogere sferen te komen. Dit klinkt allemaal wat zweverig en veel mensen hebben dit idee ook bij yoga. Maar yoga in een meer alledaags en westers concept bestaat uit een reeks oefeningen die het evenwicht in het menselijk systeem herstellen. Natuurlijk is het wel wat meer dan een beetje rekken en strekken. 

Lees meer »

Zingeving

We hebben het er al vaker over gehad. Wanneer je chronisch ziek bent, neem je vaak afscheid van dingen die je voorheen zonder nadenken nog deed. Te denken valt hierbij aan werk, studie of bepaalde hobby's. Dit kan een gevoel van rouw geven. (Artikel-tip: rouwproces bij ziekte). Het is dan belangrijk, ondanks dit verlies, toch een zinvol leven te kunnen leiden. Dat is soms even een omschakeling en soms een ontdekkingstocht. Want wat betekent zingeving voor jou?

Lees meer »

Terugblik op Revalis

Een week geleden was ik klaar met het 10 weken durende traject bij Revalis. Ondanks dat er flinke zware dagen en weken tussen zaten, zijn de 10 weken omgevlogen. 

Lees meer »