De kwaliteiten van een hoogsensitief persoon

Gepubliceerd op 7 september 2021 om 10:37

Als hoogsensitief persoon kan deze westerse individualistische maatschappij vaak overweldigend zijn. Je kunt snel overprikkeld raken en moe zijn, meer behoefte hebben aan rust en sneller klachten ontwikkelen wanneer je niet regelmatig pas op de plaats maakt. Dit kan het idee geven dat hoogsensitiviteit meer een last is dan een kracht maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Sterker nog, er zijn veel positieve kanten te benoemen. Onthoud dus onderstaand lijstje van kwaliteiten goed! In welke herken jij je?

 

Je kunt goed luisteren en hebt diepgang. Oppervlakkige prietpraat is meestal niet zo jouw ding, je houdt van meer diepgang en vraagt door wanneer mensen hun verhaal vertellen. Mensen voelen zich hierdoor gezien en gehoord door jou. 

Je bent oprecht en gewetensvol. Eerlijkheid en kijken naar jouw eigen aandeel in een situatie staat voorop. Een valkuil hierin is dat je doorschiet en teveel verantwoordelijkheid op je neemt. Let daar dus goed op. Ook valt onoprechtheid van anderen jou extra goed op en daar is soms moeilijk mee om te gaan. 


Je zoekt betekenis in het leven. Je denkt veel na over het leven en doet graag betekenisvol werk. Ook hou je van het voeren van diepzinnige gesprekken. 


Je denkt snel vooruit. Je bent opmerkzaam en hebt een groot associërend vermogen. Je bent vaak goed in het bedenken van creatieve oplossingen. 


Je geniet extra intens. Dit is een van de belangrijkste kwaliteiten van een hoogsensitief persoon. De kleine dingen in het leven, dingen die anderen wellicht niet opmerken, kunnen jou een intens gelukkig gevoel geven, zoals de geur van pas gemaaid gras, de kleuren van de blaadjes aan de bomen, de blik in de ogen van je hond en het geluid van de vogels in de lucht. 


Je bent zorgvuldig. Wanneer je perfectionisme niet doorslaat kan je zorgvuldigheid ervoor zorgen dat je nauwkeurig bent in werk en communicatie.


Je bent graag op jezelf. Of je nu introvert of extravert bent, de meeste hsp's zijn graag op zichzelf. Jezelf even opladen in een rustige omgeving is zelfs een noodzaak om je weer te kunnen richten op een volgende dag of taak. 


Je hebt veerkracht. Enerzijds ervaar je het leven intenser dan een niet-HSP en je kunt soms dagen van slag zijn. Maar anderzijds kun je ook intens genieten van het leven. Hierdoor kun je sneller weer de motivatie vinden om wat van het leven te maken.

Je hebt oog voor nuances. Dit heeft vele voordelen. Je ziet snel hoe iemand in zijn vel zit of wat iemand nodig heeft. Het waarnemen van al die nuances zorgt er wel voor dat je meer tijd nodig hebt om al die indrukken te verwerken. Zorg ervoor dat je die tijd neemt om overprikkeling te voorkomen.

Je bent zorgzaam en toegewijd. Dit is ontzettend fijn voor de mensen om je heen die zich al snel begrepen en gehoord zullen voelen. Maar ook fijn voor jezelf, want geven doet immers goed. Let erop dat je niet over je eigen grenzen gaat en niet voldoende voor jezelf zorgt. Ook kan deze eigenschap soms zorgen voor teleurstellingen omdat je onbewust verwacht dat een ander ook zorgzaamheid en toewijding zal laten zien. 

Je denkt diep na. Zo'n beetje over alles. Je overweegt zorgvuldig alle kanten van een situatie en kan nog lang nadenken over iets wat in het verleden ligt. Dit kan soms vermoeiend zijn maar kan ook een prachtige kwaliteit zijn voor afgewogen beslissingen. Laat je niet opjagen door de (vermeende) snelheid van anderen. Jouw tempo is niet voor niets anders, je overweegt namelijk op meerdere gebieden in je hersenen tegelijkertijd en dat kost dus al met al wat meer procestijd.


Je houdt van de natuur en de stilte. Heerlijk toch, door de natuur lopen en al je zintuigen open te zetten? Al die geuren, kleuren en geluiden. Hoe stiller het is, hoe meer ruimte je hebt om dit alles bewust te ervaren.

 

Je hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel. Onrecht kun je niet aanzien. Leed en geweld kunnen je letterlijk ziek maken. Je bent humaan, eerlijk en goed voor mens en dier. 


Je hebt een goede intuïtie. Je kunt goed luisteren naar dat kleine stemmetje in je hoofd dat je vertelt wat goed voor je is. 

Je hebt veel fantasie en bent creatief. Je bent goed in het verzinnen van oplossingen en kunt al ruim van tevoren de uitkomst van bepaalde beslissingen zien. Wellicht ben je met jouw creativiteit ook goed in tekenen, schilderen of muziek maken.

Je bent authentiek. Alle bovenstaande eigenschappen maken je in essentie tot een authentiek mens. Wees dus wie je bent!

 

 

Tip!
Psychologiemagazine biedt een leuke en leerzame training speciaal voor hoogsensitieve mensen. Naast het leren omgaan met overprikkeling en je grenzen leren kennen en bewaken, wordt er ook aandacht besteedt aan het ontdekken van jouw kracht en kwaliteiten. Meer informatie over deze training vindt je hier.

 

 

 

 

Bron: hspcoachmaaike  - inspirerendleveninnekesnelleman

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.