Omgaan met onbegrip

Je bent chronisch ziek en je voelt je onbegrepen. Dat is een pijnlijke combinatie. Want alsof je niet al genoeg aan je klachten hebt, moet je ook nog eens dealen met mensen die je niet begrijpen. En dat terwijl je juist wel wat extra steun zou kunnen gebruiken. Het is belangrijk hierbij duidelijk te achterhalen of je je onbegrepen voelt of dat je daadwerkelijk niet begrepen wordt. Kortom, of je gevoel op waarheid is berust.

Lees meer »

Werkloos door ziekte, wat nu?

Wanneer je chronisch ziek bent, heeft dit invloed op allerlei facetten van het leven. Denk hierbij aan je sociale leven, geestelijk welzijn en gezinsleven. Ook het werkende leven is niet altijd meer mogelijk. Het kan zijn dat de klachten een dusdanig grote invloed hebben op je leven, dat werken niet (meer) mogelijk is. Misschien beland je in de ziektewet of wordt je ziek tijdens een studie. In een vorig artikel kun je nog eens teruglezen welke regelingen er dan zijn. Stel je wordt afgekeurd of je besluit zelf dat werken niet (meer) mogelijk is? Dan kan dit gepaard gaan met allerlei emoties waar je tegenaan loopt. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Lees meer »

Lageprikkeldrempel en migraine

Iedere hoofdpijnpatiënt heeft zich het hoofd gebroken om te achterhalen waar die hoofdpijn en/of migraine toch steeds vandaan komt. Vaak heb je een heel lijstje van mogelijke triggers maar bij een chronische vorm van hoofdpijn of migraine lijkt ALLES wel een trigger. Je hoeft maar iets te doen (of juist te laten) en het gaat mis. Een hele dag rondstruinen in een winkelcentrum, televisie kijken, autorijden. Dingen die voor andere zo normaal lijken, kan bij hoofdpijnpatiënten resulteren in een aanval. Hoe kan dit?

Lees meer »

Hoofdpijn en stress

Het is een veelgehoord verband. Van stress krijg je (meer) hoofdpijn of een migraine aanval. Kortom, stress is een trigger. Veelgehoorde opmerkingen voor migraine patienten is dan ook vaak: 'Heb je je weer te druk gemaakt? Heb je stress? Je hebt zeker liggen piekeren?'.  Ook veel patienten denken zelf dat zij steevast hoofdpijn krijgen van stress. Maar is er wel een verband tussen stress en een migraine aanval?

Lees meer »

De kwaliteiten van een hoogsensitief persoon

Als hoogsensitief persoon kan deze westerse individualistische maatschappij vaak overweldigend zijn. Je kunt snel overprikkeld raken en moe zijn, meer behoefte hebben aan rust en sneller klachten ontwikkelen wanneer je niet regelmatig pas op de plaats maakt. Dit kan het idee geven dat hoogsensitiviteit meer een last is dan een kracht maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Sterker nog, er zijn veel positieve kanten te benoemen. Onthoud dus onderstaand lijstje van kwaliteiten goed! In welke herken jij je?

Lees meer »

Zeldzame vormen van migraine

Iedereen kent het begrip migraine wel. De meeste weten ook dat er een verschil zit tussen bijvoorbeeld hoofdpijn en migraine. Maar eigenlijk is ook migraine een verzamelnaam voor verschillenden soorten migraine, waarvan de ene nog unieker is dan de ander. Enkele zijn redelijk bekend, zoals hormonale migraine maar er zijn ook hele bijzondere vormen. Wie weet valt jouw migraine hier wel onder?

Lees meer »

Negatieve gedachtes de baas

Je hoofd staat nooit stil. De hele dag door gaan er allerlei gedachten door je heen. Volgens geleerden hebben we zo'n veertig- tot zestigduizend gedachten per dag. Volgens de Amerikaanse psycholoog Timothy Brown zijn ongeveer 90 procent van die gedachtes hetzelfde als de dag ervoor en 80 procent daarvan is negatief (bedrock.nl). Dat is dus ontzettend veel en je kunt je voorstellen dat deze gedachtes een grote invloed kunnen hebben op je dagelijks functioneren.

Lees meer »

Tips voor hoogsensitieven

Soms kan de wereld je overweldigen wanneer je een hoog sensitief persoon bent. Je raakt snel overprikkeld, bent vaak moe, overdenkt en analyseert van alles en kan hierbij soms op onbegrip vanuit je omgeving stuiten. Het leven kan daarom soms een uitdaging zijn, maar met deze tips van Elaine N. Aron (klinisch onderzoekspsycholoog en expert op het gebied van hoogsensitiviteit) kom je wellicht een stap verder bij het accepteren en leren omgaan met je hooggevoeligheid waarna je er ook de mooie kanten van kunt gaan ontdekken. 

Lees meer »

Ik testte de Ajovy

Na het proberen van de Aimovig en Emgality injecties (helaas zonder resultaat), was het nu de beurt aan de Ajovy injectie, mijn laatste strohalm En dit pakte beter uit dan gedacht!

Lees meer »

Misverstanden bij patiënt en dokter

Soms tref je een hele prettige en capabele dokter aan maar er zijn ook situaties waarin een dokter eigenlijk niet goed raad weet met je klachten of je zelfs niet goed diagnosticeert, met alle gevolgen van dien. Dat is natuurlijk als patiënt heel vervelend. Het is daarom belangrijk je als patiënt goed voor te bereiden en zelf ook op de hoogte te zijn van bepaalde zaken, zodat dit voorkomen kan worden. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende misverstanden bij patienten en dokters, beschreven door professor en neuroloog Michel Ferrari en neuroloog Joost Haan. 

Lees meer »

Bestaat er een migrainekarakter?

Regelmatig wordt beweerd dat mensen met migraine een bepaald karakter zouden hebben. Een karakter met bepaalde kenmerken zoals overmatige preciesheid, neurotisch gedrag, klagerigheid, neerslachtigheid, overmatige intelligentie en een beperkt vermogen om met stressvolle situaties om te gaan. Maar berusten deze beweringen wel op waarheid?

Lees meer »

Voeding en migraine

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft voeding geen direct effect op migraine. Een oorzaak van een migraine aanval ligt dus niet in het voedsel dat je daarvoor nam of dat drankje dat je dronk. Hoe kan het dan dat dit toch vaak wel zo lijkt en het daarom dus een hardnekkige maar onjuiste overtuiging blijft? Professor en neuroloog Michel Ferrari en neuroloog Joost Haan wijden er in het boek 'Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn' verschillende hoofdstukken aan. 

Lees meer »