Mijn sociale steun

We hebben het al vaker gezegd, chronisch ziek zijn heeft niet alleen een grote impact op de zieke maar ook op diens sociale omgeving, vooral het gezin. Steun van de mensen om je heen is van groot belang.  Wanneer je gezondheid je soms in de steek laat, moet je nu eenmaal regelmatig een beroep doen op je omgeving. Ik vertel in dit artikel over mijn gezin en sociale omgeving, en ben daarbij ook benieuwd naar die van jullie.

Lees meer »

Mijn behandel geschiedenis

Zij die kampen met een chronische ziekte hebben vaak al alles uit de kast gehaald om iets te vinden wat hun symptomen kan verlichten. Je probeert immers alles om van je klachten af te komen. Ook ik heb samen met mijn ouders en/of partner in de loop der jaren stad en land afgezocht op zoek naar iets wat die altijd aanwezige hoofdpijn kon verminderen. Hieronder vertel ik wat ik al geprobeerd heb, daarnaast ben ik erg benieuwd naar jullie zoektocht en ervaringen.

Lees meer »

Chronisch ziek en het ouderschap

Chronisch ziek zijn heeft een grote impact op allerlei aspecten van je leven. Zo ook je gezin. Wanneer je kinderen hebt, kan het soms erg zwaar zijn. Je bent immers fulltime ouder. Zelf heb ik een zoontje van wee jaar en net zoals elke ouder wil ik het beste voor mijn kind en er alles voor doen. Hieronder beschrijf ik wat dit voor mij en mijn gezin betekent en bespreken we enkele tips.

Lees meer »

10 tips voor de sociale omgeving van een chronisch zieke

Chronisch ziek zijn valt niet mee maar voor de sociale omgeving van iemand met een chronische ziekte valt het ook niet mee. Er is veel om rekening mee te houden en dat is evengoed zwaar. Zelf loop ik regelmatig tegen dingen aan die mensen doen of zeggen, of juist niet doen of zeggen. Onderstaand lijstje is hier een voorbeeld van. Dit lijstje kan evengoed fungeren als een handig hulpmiddel voor de sociale omgeving. Dit lijstje is geschreven vanuit mijn ervaring maar waarvan ik weet dat veel mensen met een chronische ziekte hier eveneens tegenaan lopen.

Lees meer »

Hoofdpijn bij kinderen

Zelf had ik al hoofdpijn als kleuter en dit is in de loop der jaren erger geworden. Er zijn veel kinderen die kampen met hoofdpijn of zelfs migraine. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Hieronder lees je er meer over.

Lees meer »

Sjaak afhaak

Iedereen die kampt met terugkerende hoofdpijn, weet hoe groot de impact hiervan kan zijn in je sociale leven. Ook als je kampt met een andere chronische ziekte is dit part of the deal. Voordat je het weet sta je bekend als ‘Sjaak Afhaak’.  Ook ikzelf worstel hier vaak mee. Hieronder beschrijf ik wat dit voor mij betekent en bespreken we enkele handvaten.

Lees meer »

Soorten hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Wanneer je te lang achter de pc hebt gezeten, stress ervaart, te weinig hebt gegeten of geslapen, verkouden bent of simpelweg een katertje te pakken hebt. Maar wat als je hoofdpijn een terugkerend iets is en het een grote invloed heeft op je leven? Dan lijdt je misschien wel aan een bepaalde vorm van hoofdpijn en er zijn veel hoofdpijnvormen: 

Lees meer »

Mijn verhaal

Om jullie een idee te geven van mijn chronische migraine, hoe dit zich heeft ontwikkelt en de impact hiervan in mijn huidige leven, vertel ik jullie hieronder mijn verhaal.

Lees meer »

Boeken over hoofdpijn

Er zijn natuurlijk een hoop boeken en artikelen te vinden over allerlei vormen van hoofdpijn waarvan migraine wellicht de meest besproken vorm is. Maar welke boeken zijn nu echt de moeite waard? Hieronder enkele tips die ook zeker geschikt zijn voor de sociale omgeving.

Lees meer »