Stoppen met triptanen: waarom

Gepubliceerd op 14 maart 2020 om 22:15

Zoals sommige van jullie al weten, ga ik binnenkort stoppen met mijn medicatie gebruik. Oftewel, stoppen met de triptanen. In dit artikel lees je waarom ik dit nu al voor de tweede keer doe!

 

De eerste keer stoppen

De eerste keer dat ik stopte met de triptanen, was er nog de hoop dat mijn chronische migraine wellicht werd veroorzaakt door het teveel gebruiken van triptanen. Ik was nog maar kort bij de hoofdpijnpoli in Eindhoven, en om medicatie-afhankelijke hoofdpijn uit te sluiten moest ik eerst drie maanden stoppen met alle medicatie. Zoals iedereen weet die dit al ooit eens heeft gedaan, waren de eerste weken een hel. Je moet recht door de pijn heen en er is niets wat die pijn kan verlichten. Ik lag alle dagen met een icepack op de bank of in bed, en was kotsmisselijk. Na de eerste twee weken had ik het ergste gehad maar nog waren de weken die volgde geen pretje. En helaas, na drie maanden was mijn hoofdpijn nog steeds even erg waardoor we dus tot de conclusie kwamen dat mijn chronische migraine niet door de triptanen werd veroorzaakt.


Waarom nu dan weer afkicken?

Het afgelopen jaar is mijn hoofdpijn in plaats van beter of stabiel gebleven, alleen maar erger geworden. Mijn triptaan gebruik is stilletjes aan weer gegroeid. Voor mijn studie moest ik stage lopen en zo is mijn triptaan gebruik er weer stilletjes ingeslopen. Totdat ik nu op een punt sta waarbij ik elke dag triptanen slik. Nog meer dan ik de eerste keer deed. Het gevolg hiervan is dat de pillen al binnen 3 uren zijn uitgewerkt. Ik heb dus een tolerantie opgebouwd. Daarnaast ben ik continue doodmoe, slaperig en ervaar ik maagklachten.

 

Ik weet dat mijn chronische migraine niet wordt veroorzaakt door de medicijnen, maar momenteel houdt het deze wel in stand. Zodra de pillen zijn uitgewerkt, krijg ik namelijk direct een migraine aanval. Deze treden nu ook midden in de nacht op. Het is maar net wanneer de pillen weer eventjes zijn uitgewerkt. En omdat ik een kindje heb, een studie en een huishouden pak ik dan weer snel een pil om op de been te blijven. En dat terwijl je deze medicatie maar maximaal 10 dagen per maand mag gebruiken. Het is dus overbodig te zeggen dat dit slecht is voor je lichaam.

Ook kamp ik met een fiks vitamine b12 tekort die mijn lichaam niet opneemt uit voedingsmiddelen. Hierdoor moet ik zelf elke week vitamine b12 spuiten. Dit doe ik nu al enkele maanden en ik merk nog totaal geen verbetering omdat de triptanen dit ook tegenhouden.

 

Daarnaast werken andere medicijnen niet wanneer je elke dag triptanen gebruikt. Ik sta dus stil in mijn behandeling. Een Cefaly apparaat of het nieuwe medicijn proberen hebben geen zin met constant triptanen in je lichaam. Ik heb dus geen keuze, ik moet ermee stoppen.

 

De toekomst

Natuurlijk zie ik erg op tegen het afkicken. Ik weet immers wat mij te wachten staat! Bovendien ben ik bang dat na de tweede keer stoppen met de medicijnen, het na verloop van tijd het er weer langzaam in gaat sluipen. Triptanen zijn immers de enige medicijnen die voor mij werken en wanneer ik straks afgestudeerd ben en ga werken weet ik niet hoe ik anders op de been moet blijven. Het is onwijs moeilijk een balans te vinden in medicatiegebruik als je elke dag hoofdpijn hebt.

 

Maar daarentegen weet ik dat ik geen keuze heb en hoop ik op verbetering door nieuwe medicijnen of vitamine b12. Al is het maar 10 procent! Ik houdt jullie op de hoogte!

 

Hebben jullie al eens moeten stoppen met alle medicatiegebruik?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.