Medicatie stress

Gepubliceerd op 14 april 2020 om 10:56

Wij als migraine patiënten weten allemaal wel dat je op moet letten hoeveel medicatie je per maand neemt. Je hebt vast al vaak gehoord van je huisarts of neuroloog dat je je moet houden aan het maximum aantal triptanen of andere medicatie per maand. Velen hebben zelfs al af moeten kicken van de triptanen om te onderzoeken of er sprake is van medicatie-afhankelijke hoofdpijn. Ook ik heb dit twee keer moeten doen, overigens zonder resultaat. Maar wat ik wel merkte was dat de triptanen na deze periode weer wat beter hielpen. Hoe meer ik ze slik, hoe sneller ze weer zijn uitgewerkt.

Ik heb het geluk dat mijn arts niet moeilijk doet over hoeveel triptanen ik meekrijg van de apotheek. Ik krijg meestal zo'n 4 doosjes met 6 triptanen per doosje mee. Natuurlijk niet elke maand, maar hier doe ik ook niet heel erg lang mee. Ik hoor maar al te vaak dat de apotheek of de huisarts moeilijk doen en ze je triptaan gebruik precies bijhouden, waardoor je er echt niet meer dan 8 stuks per maand meekrijgt. 

Dit vind ik tenenkrommend. Ten eerste mag je 10 dagen per maand triptanen nemen. Wanneer ze je er dus 8 meegeven, is dit veel te weinig. Daarnaast mag je er in principe 2 stuks per 24 uur nemen. Wanneer je hevige migraine hebt, heb je dit vaak genoeg nodig. Op die manier redt je het dus absoluut niet met die 8 stuks per maand. Ik heb ooit het idee dat de huisarts of de apotheek hier zelf totaal niet van op de hoogte zijn. Men is zo bang voor die medicatie-afhankelijke hoofdpijn. Enerzijds snap ik dit, want het is geen pretje om af te kicken. Maar aan de andere kant denk ik: de patiënt weet dit zelf echt wel! En wanneer je lijdt aan een chronische vorm van hoofdpijn heb je nu eenmaal wat meer nodig.

 

Ik merk zelf dat ik vaak stress ervaar rondom de afweging van wel of geen triptaan. Ik houd het bij in mijn agenda en tel steeds hoeveel dagen ik al triptanen genomen heb en hoeveel ik er dus nog mag. Steevast ga ik over die 10 per maand heen. Niet veel, maar toch. Hierdoor wil ik vaak geen triptaan nemen en is een migraine aanval nog pijnlijker dan anders. Wanneer ik aan mijn maximum zit van de maand, terwijl ik nog heel wat dagen te gaan heb, hoop ik steeds dat er geen hevige migraine aanvallen meer komen. Dan merk ik dat ik me hier al druk over zit te maken en daarmee vergroot ik alleen maar de kans op een aanval.

Gelukkig lukt het me de laatste tijd steeds beter dit los te laten. Ik houd nog wel bij hoeveel medicijnen ik slik maar uit ervaring weet ik dat na enkele slechte dagen of weken, er ook vaak weer een periode komt met wat betere dagen. Hier moet ik vertrouwen in hebben. Hoe meer ik dit kan loslaten, hoe minder stress ik ervaar. Ik ga niet meer lijden onder een hevige migraineaanval en koste wat het kost geen triptaan nemen. Want dat is gewoon geen doen. Natuurlijk is dit loslaten wat gemakkelijker als je weet dat je wel altijd genoeg voorraad triptanen hebt, omdat mijn arts en apotheek hier geen probleem van maken. Dit komt waarschijnlijk omdat ik onder behandeling ben van een specialist en gediagnosticeerd ben met chronische migraine. Zij zijn hier dus ook van op de hoogte.

 

Wat ik iedereen gewoon graag wil meegeven is dat je dus echt wel meer dan 8 triptanen per maand mag. Bovendien gaat het om het aantal dagen per maand, en dit is maximaal 10. Doet je huisarts moeilijk, ga dan eens in gesprek met hem/haar om te kijken wat de mogelijkheden zijn. 
En het is echt geen ramp wanneer je een keer meer slikt dan 10. Het is belangrijk dat dit niet elke maand is en je regelmatig 4-7 dagen niks pakt. Dit om die afhankelijkheid te voorkomen. Het is dus wel belangrijk hier voorzichtig mee om te springen maar dat hoef ik jullie niet te vertellen want dat weten jullie al lang!
Kijk per dag hoe het gaat en probeer wat meer los te laten. Je kijkt gewoon hoe het gaat, wat je die dag wilt gaan doen, of je rust nodig hebt of een triptaan. En pak wanneer je dit nodig hebt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Greet
4 jaar geleden

Ook bij dit zelfde verhaal nu ik bij de hoofdpijn poli ben en onder behandeling ben bij een neuroloog nu mag ik in nemen wat ik nodig heb ik krijg nu alles wat ik nodig heb omdat ik dag in dag uit in bed lag met de ene aanval na de andere. Het gaat nu best goed kan regelmatig een hele dag door leven wel wat lichtig in mijn hoofd wat vaak tekens zijn maar deze zijn nu gecontroleerd. En of ik nu wel of niet te veel neem mijn neuroloog zegt dit hoeft niet dus ik krijg genoeg ik zie de medicatie als overleven en dat gaat nu best wel goed. Als het een aantal weken goed gaat bouw ik het weer af maar meestal na 4 dagen ben ik weer zwaar de klos.

Kim van Gulik
4 jaar geleden

Erg herkenbaar. Gelukkig heb je nu een fijne neuroloog die hierin wat soepeler is en mee denkt. Ik heb nu sinds kort ook een andere neuroloog en hoop dat zij hierin net zo staat. Het is bijna niet te doen maar 10 dagen triptanen te nemen als het bijna dagelijks bingo is. Goed te horen dat het nu best goed met je gaat, soms zijn medicijnen gewoon nodig om de dingen leefbaar te maken!

Groetjes,
Kim
www.altijd-hoofdpijn.nl