Zingeving

Gepubliceerd op 29 april 2021 om 18:30

We hebben het er al vaker over gehad. Wanneer je chronisch ziek bent, neem je vaak afscheid van dingen die je voorheen zonder nadenken nog deed. Te denken valt hierbij aan werk, studie of bepaalde hobby's. Dit kan een gevoel van rouw geven. (Artikel-tip: rouwproces bij ziekte). Het is dan belangrijk, ondanks dit verlies, toch een zinvol leven te kunnen leiden. Dat is soms even een omschakeling en soms een ontdekkingstocht. Want wat betekent zingeving voor jou?

 

Wat is zingeving?
Zingeving is de betekenis die het leven voor jou heeft. Het zijn vragen zoals 'waarom doe ik dit eigenlijk? Wat heeft het voor zin?'.  Wanneer je jezelf deze vragen stelt, ben je waarschijnlijk op zoek naar zingeving. Zo kan je werk, naast inkomsten, je ook voldoening en betekenis geven. Zingeving is voor iedereen anders. Ook kan het weer per levensfase verschillen. 
Zingeving draagt bij aan een gezond leven. Wanneer je geen voldoening vind en de dingen in het leven voor jou geen zin hebben, heeft dit verveling en een gebrek aan energie tot gevolg. Het kan leiden tot psychische klachten zoals een negatief zelfbeeld, een burn-out of zelfs een depressie. Dingen die je wel zinvol vindt, kun je met volle overgave doen en dat voelt heel goed. Het geeft een gevoel van erkenning, verbondenheid en vrijheid. Het is dus belangrijk dat je af en toe aan jezelf denkt en de tijd neemt om stil te staan bij de dingen die jou gelukkig maken. 

 

Een gebrek aan zingeving
Wanneer je niet alles meer kunt door bijv. pijnklachten, vermoeidheidsklachten of verlies van lichaamsfuncties, kunnen er dingen wegvallen die je voorheen zingeving gaven. Je hebt niet echt meer het gevoel ergens naartoe te werken. Dit kan een leeg en doelloos gevoel geven. Er komen dan allerlei vragen bij je op, zoals wat wil ik en wat kan ik? Dit zijn zingevingsvragen. Deze vragen kunnen lastig te beantwoorden zijn, maar zijn wel belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. Om weer zicht te krijgen op wat belangrijk is voor jou kun je jezelf deze vragen stellen:

 • Wie ben ik?
 • Is het goed dat ik er ben?
 • Wat zijn mijn waarden in het leven? (klik hier voor een lijst met kernwaarden)
 • Wat is belangrijk voor mij?
 • Waar ligt mijn passie en wat geeft mij energie?
 • Wat zou ik met mijn leven doen als geld geen rol speelde?
 • Waar houd ik mij in mijn vrije tijd mee bezig?
 • Wanneer ervaar ik mijn werk als zinvol?

 

Op zoek naar zingeving; Je Ikigai
Bovenstaande vragen kunnen je helpen bij het vinden van zingeving. Zie het als een ontdekkingstocht naar jezelf. Het gebruiken van Ikigai kan je hierbij ook helpen. Ikigai is een Japans concept wat betekent 'een reden voor je bestaan'.  Zij geven je 10 opdrachten om erachter te komen wat jouw Ikigai is.

 1. Achterhaal je passie
 2. Omarm toevalligheden
 3. Gebruik je volle aandacht
 4. Train en heb geduld
 5. Zoek een mentor
 6. Kopieer
 7. Ken de wet van Pareto
 8. Verander
 9. Stuur bij indien nodig
 10. Vergeet niet te lachen

Op deze site vind je een toelichting van dit 10 stappenplan waarbij je bij elk punt een opdracht kunt doen om je Ikigai te vinden. 

 

Wat betekent zingeving voor jou?

 

 

 

Bron: psyned.nl   - icm.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.