Burn-out door ziekte

Gepubliceerd op 6 juli 2023 om 09:10

Altijd pijn en andere klachten hebben en de invloed hiervan op je leven, kan veel stress geven. Dusdanig veel stress, dat je zelfs een burn-out kunt krijgen. Vaak koppelen mensen een burn-out met te veel werkstress, een zware baan en jezelf overwerken. Maar een burn-out betekent opgebrand en uitgeput. Dit zijn dingen die ook kunnen gebeuren los van je werk. Je kunt dan overspannen raken of, een graadje erger, een burn-out krijgen.

Dat dit kan gebeuren wanneer je chronisch ziek bent is nog niet eens zo gek. Je hebt natuurlijk minder energie dan een gemiddeld persoon. Je kunt dus minder belastbaarheid aan, ook wel draagkracht genoemd, en dat terwijl je belastbaarheid misschien juist lager is, door bijvoorbeeld behandelingen, doktersafspraken, nieuwe medicatie en de bijbehorende bijwerkingen en de mentale belasting die het hebben van een chronische ziekte met zich meebrengt. Vaak staan dagen in het teken van je ziekte, ook op 'goede' dagen. 'Wanneer moet ik mijn medicatie innemen? Heb ik nog wel genoeg? Welke dingen deze week moet ik afzeggen? Is die ene afspraak op één dag niet te veel? Wat als ik eerder naar huis moet? Ik ben alleen maar een last voor anderen'. Als je hier bovenop ook nog een gezin hebt, een huishouden en eventueel een baan/studie, wordt het allemaal erg pittig. 

Daarnaast hebben veel mensen met chronische klachten de mentaliteit van: niet zeuren maar doorgaan. Grenzen aangeven is moeilijk. Je wil er immers niet steeds aan toegeven. Bovendien voel je elke dag waarschijnlijk van alles. Daardoor weet je soms niet of het van je ziekte komt, de medicatie of dat het dus een teken is van een burn-out. Hierdoor zul je minder snel naar de dokter gaan en kabbelen deze symptomen dus maar voort. Je denkt misschien dat het bij je ziekte hoort of dat het een logisch gevolg is van je ziekte. Toch zijn er wel degelijke symptomen die alarmsignalen zijn van een burn-out. Enkele symptomen die op de site van psyned (psychologen Nederland) worden genoemd:

-        Geheugenproblemen

-        Besluiteloosheid

-        Onzekerheid

-        Laag zelfbeeld

-        Neerslachtig

-        Wantrouwend zijn

-        Een opgejaagd gevoel

-        Angst- en paniekklachten

-        Prikkelbaar

-        Snel huilen

-        Concentratieproblemen

-        Afstand voelen tot werk of gezin

 

-        Vermoeidheid

-        Hartkloppingen

-        Hoofdpijn

-        Misselijkheid

-        Hoge bloeddruk

-        Hyperventilatie

-        Slapeloosheid

-        Snel grieperig

-        Spierpijn

-        Benauwdheid

-        Buikpijn

-        Uitputting

 

 

Soms is er verwarring of het nu een burn-out of een depressie betreft. Het klopt dat er inderdaad overlap is in symptomen. Wanneer je een burn-out hebt, kun je ook echt last hebben van depressieve gevoelens. Toch is een klinische depressie anders dan een burn-out.
Bij een burn-out wil je nog wel maar kun je het gewoon niet meer. Bij een depressie zou je misschien wel kunnen maar wil je niet meer, je hebt nergens zin in. Een burn-out ontstaat vanuit langdurige overbelasting, terwijl een depressie ook kan ontstaan zonder die overbelasting. 


Heb je al een tijdje last van deze klachten, neem ze dan serieus en ga er zeker mee naar de huisarts. Onderzoek wat jouw triggers zijn, hoe je je grenzen aan kunt geven, maak weer die connectie met je lijf, pas je belasting aan aan je belastbaarheid en vindt een uitlaatklep of ergens voldoening in. Dit proces kun je samen doorlopen met een praktijkondersteuner, coach of psycholoog. Je lichaam moet opnieuw gaan leren hoe echt te ontspannen. Dit is voor iedereen anders. Neem die rust. Ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen. Zorg weer voor die balans en neem vooral de tijd.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.