De feiten en fabels van migraine

Je kent ze vast wel. De lijst met 101 triggers die migraine zouden veroorzaken, de goede adviezen, de dieetvoorschriften, enzovoort. Maar wat moet je nu geloven? Kortom, wat zijn de fabels en de feiten? Wij nemen enkele vaak gehoorde 'adviezen' onder de loep en gaan bekijken of deze wel op waarheid berusten of niet.

Lees meer »

Waar je als migraine patiënt mee worstelt

Er zijn veel moeilijkheden en problemen die op je pad komen wanneer je migraine hebt of een andere vorm van hoofdpijn, zeker wanneer dit chronisch is. Het ergste is natuurlijk de vreselijke pijn en het feit dat je je dus vaak beroerd en doodmoe voelt. Maar dit kan vele gevolgen hebben. Vaak zijn er dingen waar je constant weer tegenaan loopt of dingen waar je je zorgen om maakt. Naast de  migraine zijn er dus een hoop andere zaken waar je als patiënt mee kunt worstelen. Hieronder beschrijf ik mijn 'worstelingen'.  Ik ben benieuwd in hoeverre jullie je hierin herkennen.

Lees meer »

Hoe voelt een migraine aanval?

Een tijd geleden vroeg ik jullie naar jullie ervaringen omtrent een migraine aanval. Hoe voelt een migraine aanval precies en wat ervaar je? Elke migraine aanval is weer anders maar er zijn onderling ook weer veel overeenkomsten wat migraine onderscheid van andere vormen van hoofdpijn. Het is soms erg moeilijk om aan anderen uit te leggen hoe hevig zo'n aanval kan zijn en dat je dan volledig uitgeschakeld bent. In dit artikel gaan we dieper in op wat een migraine aanval inhoud waarbij we ook jullie reacties en ervaringen hebben gebruikt.

Lees meer »

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn?

Soms houden pijnstillers je hoofdpijn in stand. Dit gebeurt bij triptanen bijvoorbeeld als je deze meer dan 10 dagen per maand gebruikt. Ook is het belangrijk dat er met regelmaat een week tussen je medicatie gebruik zit. Zelfs het gebruik van een pijnstiller per dag en dat twee of meer keer in de week langer dan drie maanden, kan leiden tot medicatie-afhankelijke hoofdpijn. Je neuroloog kan je soms vragen eerst te stoppen met alle medicatie om medicatie-afhankelijke hoofdpijn uit te sluiten en zo mogelijk van je chronische hoofdpijn af te komen. Dit is een zwaar proces waar veel mensen tegenop zien. In dit artikel lees je meer over wat je kunt verwachten, welke dingen je kunnen helpen en wat belangrijk is.

Lees meer »

Soorten hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Wanneer je te lang achter de pc hebt gezeten, stress ervaart, te weinig hebt gegeten of geslapen, verkouden bent of simpelweg een katertje te pakken hebt. Maar wat als je hoofdpijn een terugkerend iets is en het een grote invloed heeft op je leven? Dan lijdt je misschien wel aan een bepaalde vorm van hoofdpijn en er zijn veel hoofdpijnvormen: 

Lees meer »

Boeken over hoofdpijn

Er zijn natuurlijk een hoop boeken en artikelen te vinden over allerlei vormen van hoofdpijn waarvan migraine wellicht de meest besproken vorm is. Maar welke boeken zijn nu echt de moeite waard? Hieronder enkele tips die ook zeker geschikt zijn voor de sociale omgeving.

Lees meer »