Hoogsensitiviteit en migraine

Gepubliceerd op 21 maart 2020 om 11:14

Ongeveer 20% van de mensen is hooggevoelig. Ook wel hoogsensitief genoemd of kortweg hsp (hoog sensitief persoon). Het blijkt dat veel mensen die kampen met migraine ook hooggevoelig zijn. Zij zijn vaak extra gevoelig voor bepaalde prikkels uit hun omgeving zoals emoties, stemmingen, tijdritmen, geluiden enz. 

Mensen met migraine houden hun aandoening vaak stil voor de omgeving. Enerzijds omdat migraine soms door de omgeving als aanstellerij wordt gezien, anderzijds blijkt dat mensen met migraine veelal mensen zijn waarvan je het helemaal niet verwacht. Zij zijn over het algemeen juist actieve en toegewijde mensen die midden in het leven staan en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. 

Gelukkig komt rondom migraine steeds meer aandacht. Ook hooggevoeligheid wordt steeds bekender. Het gaat verder dan ‘alleen wat gevoeliger zijn’. Dankzij nieuw wetenschappelijk onderzoek wordt hooggevoeligheid steeds meer erkend maar in de praktijk wordt het nog maar al te vaak niet begrepen.


Herkenbare dingen

Als hoogsensitief persoon kun je al vaker op problemen zijn gestuit.
Na een dag lang shoppen, doen de voeten van vrijwel iedereen zeer maar om dan s’ avonds nog eens een avondje te stappen is voor een hooggevoelig persoon vaak een onmogelijke opgave. Ze zijn moe, overprikkeld en hebben wellicht behoefte aan rust. Als jonge man/vrouw kan dit voor veel onbegrip zorgen.
Misschien huil je wel erg snel en werd je vroeger uitgemaakt voor huilebalk. Ook dit is herkenbaar. Het lijkt misschien alsof je beter kunt ruiken, zien, voelen en proeven maar het verschil zit hem in de route die de hersenen nemen, oftewel de informatieverwerking. Hierdoor worden dingen in fijnere gradaties onderscheiden. In plaats van een object in 2 verschillende categorieën selecteren, doet een hoog sensitief persoon dit in wel tien of meer categorieën. Geen wonder dat dit af en toe vermoeiend kan zijn!

Na veel wetenschappelijk onderzoek is het bewezen: hooggevoeligheid zit niet tussen de oren. De werking van prikkels verloopt echt anders. Hooggevoeligheid is geen aandoening of stoornis, maar een karaktereigenschap of persoonlijkheidskenmerk. Veel hoogsensitieve mensen herkennen zich in de volgende karaktereigenschappen:

  • Uitgeput zijn na sociaal contact: Vaak heb je na een sociale afspraak, even de tijd nodig om bij te komen. Om alles wat bij je binnen is gekomen te laten bezinken. Je bent niet alleen moe door alles wat besproken is, maar ook van alles wat je bij een ander voelt. 
    Hooggevoelige mensen pikken snel emoties en energieën op die rondom een persoon voelbaar zijn of die worden uitgestraald door de omgeving. Hier kun je erg moe van worden, vooral wanneer het negatieve emoties en energieën zijn. 
  • Het vermijden van drukte: Winkelen op het drukste moment van de dag/week wil je liever vermijden. Evenals concerten, pretparken, bioscopen of de kermis. Uitstapjes waar veel mensen bij elkaar komen, zijn erg leuk en gezellig maar voor hooggevoelige mensen erg vermoeiend. 
  • Een lichaam dat snel reageert: Hooggevoelige mensen hebben een lichaam en geest die sterk reageert op impulsen van buitenaf. Zowel positieve als negatieve prikkels zoals emoties, voeding, muziek, beweging enz. Sommige HSP-ers krijgen hier hoofdpijn of migraine van, of worden misselijk. Daarnaast kunnen zij zich helemaal opgeladen voelen door positieve prikkels zoals massages, een boswandeling, yoga of contact met dieren. 
  • Authentieke contacten: Daar leven HSP-ers van op. Authentiek houdt bijvoorbeeld in dat je uit werkelijke interesse aan iemand vraagt hoe het met die persoon is. Hooggevoelige mensen hebben torenhoge antennes voor mensen die niet authentiek zijn. Ook kunnen zij niet tegen oppervlakkigheid.
  • Zorgen voor een ander: Sta je vaak klaar voor een ander en zeg je vaker 'ja' dan 'nee' tegen een hulpvraag? Direct meedenken en de handen uit de mouwen steken is je vast ook niet vreemd. Je hebt een innerlijk wens dat het goed gaat met een ander en je wil het verschil maken. Vaak merken HSP-ers al wat iemand nodig heeft voordat de hulpvraag wordt gesteld. Simpelweg door de manier waarop iemand uit zijn ogen kijkt, trillingen in de stem of de lichaamshouding. 
  • Hart voor mens, dier en natuur: Hooggevoelige mensen hebben een sterke relatie met mens, dier en natuurlijk. De ene heeft dit sterker met mensen, de ander weer met dieren of de natuur. 

 

Enkele andere kenmerken van een hooggevoelig persoon:

  • Gewetensvol handelen
  • Je weet of voelt vaak wat je nodig hebt
  • Je voelt de sfeer in een groep aan
  • Je houdt van harmonie in jezelf en om je heen
  • Je trekt je regelmatig terug en hebt voldoende rust nodig
  • Je voelt stemmingen van anderen aan
  • Je denkt veel over het leven na
  • Je verwerkt dingen op diepgaande wijze
  • Je bent gevoeliger voor stress, geweld en negativiteit
  • Je bent bescheiden
  • Je hebt een groot inlevingsvermogen
  • Je kunt intens genieten
  • Je wilt niet altijd mee naar drukke plekken

 

Daarmee zijn er ook snel valkuilen voor hooggevoelige mensen zoals perfectionisme, weinig zelfvertrouwen, besluiteloosheid en moeite met focussen. Als hooggevoelig persoon heb je ook sneller last van lange werkdagen, stress en een drukke (werk) omgeving. 

Het kan misschien soms voelen als een last maar het kan je ook veel positieve dingen bieden. Je kunt intens genieten van een mooi landschap, muziek of herinnering. Je voelt mensen feilloos aan. Je kunt liefde en vreugde intens beleven. Je bent je bewust van de mooie dingen in het leven en het is oh zo belangrijk hier regelmatig bij stil te staan. Trap soms even op de rem en koester zulke momenten.

Tip: De psycholoog Elaine Aron heeft meerdere boeken geschreven over hoogsensitiviteit. Bovendien is er ook een werkboek beschikbaar. 

 

Herken jij je in bovenstaande?

 

Met dank aan: migraineoverwinnen.nu en sochicken.nl 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.