Migraine en werk

Gepubliceerd op 3 juni 2020 om 09:59

Wanneer je werkt en vaak migraine hebt, kan dit een groot probleem zijn. Onbegrip van collega's en/of je werkgever, je vaak ziek melden of angst voor ontslag. Veel mensen verbergen daarom hun migraine en gaan gewoon door, met alle gevolgen van dien zoals een burn out. In dit artikel gaan we dieper in op het hebben van migraine op je werk, wat je kunt doen en wat je rechten zijn. 

In Nederland lijden ruim 2 miljoen mensen aan migraine. Voor, tijdens en na een migraine aanval kun je vaak niet of minder goed werken. Dit kost de Nederlandse werkgevers naar schatting 1.5 miljard euro per jaar. Migraine valt niet te plannen en komt dus vaak op onverwachte momenten. Vaak gaan medewerkers met migraine, door het slikken van medicatie, toch doorwerken. Toch kan het zijn dat je minder productief bent of je je toch ziek moet melden. Mensen met migraine verzuimen gemiddeld 3 tot 7 dagen per jaar. Wanneer je een chronische vorm van migraine hebt, kan dit oplopen.
Omdat er nog steeds sprake is van een taboe en van schaamte rondom migraine, wordt het vaak niet gemeld bij een werkgever. En dat is zo jammer, want je migraine bespreekbaar maken is van groot belang en kan veel oplossen. Maar hoe doe je dat?

Openheid over je migraine, kan juist zorgen voor meer begrip bij je werkgever. Je kunt vervolgens samen rond de tafel gaan zitten en kijken of er wellicht simpele aanpassingen doorgevoerd kunnen worden waar zowel werknemer als werkgever bij geholpen zijn. Over het algemeen is het zo dat werkgevers graag mee willen denken. En dat mag je ook verwachten! 

Om mensen bewust te maken van de ernst van migraine en om de bespreekbaarheid te stimuleren, is de campagne ‘Maak van migraine een hoofdzaak’ gelanceerd door de Coalitie Migraine. Deze coalitie bestaat uit WOMEN Inc., het Migrainefonds, de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra en de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging. Zij hebben een aantal hulpmiddelen ontwikkeld, zoals een

Ook hoofdpijnnet ontwikkelde een brochure over migraine op het werk

Deze kunnen jou wellicht helpen om de migraine bespreekbaar te maken op je werk en zo samen te kijken naar aanpassingen en oplossingen. 

Welke rol speelt migraine bij jou op het werk?

 

Afbeelding: migrainecoach.nu 
Bronnen: arbo-online.nl, 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.