Yoga

Gepubliceerd op 8 mei 2021 om 08:29

Yoga. Wie kent het niet. Het komt van het hindoeïsme en leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen om tot hogere sferen te komen. Dit klinkt allemaal wat zweverig en veel mensen hebben dit idee ook bij yoga. Maar yoga in een meer alledaags en westers concept bestaat uit een reeks oefeningen die het evenwicht in het menselijk systeem herstellen. Natuurlijk is het wel wat meer dan een beetje rekken en strekken. 

 

Wat is yoga en wat zijn de voordelen?
Naast de yoga oefeningen, bestaat yoga uit bewustwording en ontspanning. In het leven van de moderne mens is de balans tus­sen lichaam en geest vaak verstoord. Yoga biedt oefeningen die dit evenwicht weer kunnen herstellen. Het maakt lichaam en geest leven­dig en flexibel. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen li­chaam. Yoga gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent. In je volledig mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel (bron)
Wat zo prettig is aan yoga, is dat het niet prestatiegericht is en je hoeft er niet lenig voor te zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. De yoga houdingen zorgen voor een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam. Dit in combinatie met adem- en ontspanningsoefeningen zorgen voor bewuste en diepe ontspanning. Tijdens yoga lessen ben je met je hele aandacht in het hier en nu.
Door met aandacht je lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijk bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen. Hierdoor leer je de signalen zoals bijvoorbeeld stress en vermoeidheid eerder herkennen (bron).
Yoga kan je veel opleveren:

 

  • Het bevordert de soepelheid en beheersing van je lichaam
  • Het heeft een diepe doorwerking op het energiesysteem en zenuwstelsel
  • Het lichaam krijgt de kans te ontspannen, te herstellen en op te laden
  • Je voelt je lichamelijk fitter
  • Het geeft je mentaal en emotioneel meer ruimte
  • Het leert je in het hier en nu te leven
  • Lichaamssignalen merk je sneller op, omdat er meer bewustwording is
  • Het leert je op de juiste manier te ademen
  • Het kan je helpen beter te slapen
  • Tijd voor jezelf en tot jezelf kunnen komen

Hoe begin ik met yoga?
Wanneer je op internet gaat zoeken naar meer informatie over yoga, kom je er al snel achter dat er veel verschillende soorten yoga zijn, zoals Yin yoga, Power yoga, Hatha yoga, Ashtanga yoga en nog meer. Op deze site zie je een overzicht van alle soorten yoga en wat ze inhouden. Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het kan dan helpen via Youtube beginnersyoga te volgen, waarbij iemand je bij elke oefening begeleid. Een echte tip hierbij is het Youtube kanaal Yoga met Milou.

 

Zeker wanneer je chronisch ziek bent en/of chronisch vermoeid bent, kan yoga veel voordelen opleveren. 
Sinds enkele maanden, doe ik ook aan yoga en ik vind het heerlijk. Het helpt me echt te ontspannen en helpt me op de juiste manier adem te halen. Ook kan ik op deze manier oefenen met meer in het hier en nu te zijn. En dat je daarbij soepeler wordt en je spieren aan het werk zet, is mooi meegenomen!

Tip: Op deze site  en deze site vind je nog een leuke test om erachter te komen welke soort yoga bij jou past maar het is natuurlijk ook erg leuk te variëren. 

 

Bron: yoganederland.nl    

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.