Zelfcompassie

Gepubliceerd op 20 maart 2021 om 11:59

Lief zijn voor jezelf, oftewel zelfcompassie. Iets wat we vaak gemakkelijk aan anderen geven en anderen gunnen, maar lief zijn voor jezelf is soms wat moeilijker. Mensen hebben de neiging zichzelf te verantwoorden. 'Ik mag nu best even tien minuutjes in de zon zitten, want ik heb het huishouden al gedaan, de boodschappen en de was'.  Of je zit met je hoofd alweer bij de taken die je 'moet' doen, terwijl je je probeert te ontspannen in bad. Ook ben je vaak hard voor jezelf en hoor je een kritisch stemmetje, terwijl je bij een vriend of vriendin waarschijnlijk met begrip zou reageren. Zelfcompassie is dus niet altijd even makkelijk, maar deze momenten zijn juist zo belangrijk.


Wat is zelfcompassie?
Het betekent dat je jezelf accepteert zoals je bent. Je bent vriendelijk en begripvol tegenover je gebreken of fouten. Je bekritiseert en oordeelt niet, maar bent lief voor jezelf. Je zorgt goed voor jezelf, omdat je dit verdient. Geen zelfkritiek maar mildheid. 
Ook is het belangrijk te weten dat je niet alleen staat. Al snel denk je dat je ergens de enige in bent maar bij zelfcompassie is het belangrijk het besef te hebben dat je nooit alleen staat in je moeilijkheden. ‘Wie zelfcompassie heeft, ziet in dat lijden en tekortschieten onderdeel uitmaken van het menszijn: het overkomt ons allemaal. In je falen ben je niet alleen, maar juist verbonden met anderen,’ (Kristin Neff, Texas University). 
En tot slot neem je je gevoelens zoals ze zijn. Je negeert ze niet maar zwelgt ook niet in medelijden. Deze manier van denken, sluit haaks aan bij die van mindfullness. Je observeert je gedachten en gevoelens zoals ze zijn, zonder dat je probeert ze te onderdrukken of negeren. ‘Je kunt geen compassie voelen als je je pijn negeert. Maar je moet je ook niet laten opslokken door je gevoelens. Je bekijkt ze met aandacht, en blijft in het hier en nu,’ (Kristin Neff, Texas University)

Zelfcompassie is dus niet zelfmedelijden of zelfvoldaanheid. Het is aardig voor jezelf zijn en voor jezelf opkomen, ook op de langere termijn. Dus toegeven aan alles waar je op dat moment zin in hebt, is niet de meest verstandige keuze omdat het op de langere termijn dan juist weer problemen op kan leveren, zoals bijvoorbeeld bij veel ongezond voedsel, roken of geen beweging. 


Hoe staat het met jouw zelfcompassie?
Hoe het staat met jouw zelfcompassie, kun je hier testen. 
Vervolgens is het natuurlijk mogelijk dit te oefenen. Hier vind je bijvoorbeeld verschillende oefeningen.
Zelf heb ik vooral last van mijn kritische kant. Dat irritante stemmetje in je hoofd die overal commentaar op heeft. En wanneer ik even wil ontspannen, voel ik al snel onrust want ik moet van alles van mezelf! Ik probeer mezelf dus te trainen door te oefenen met zelfcompassie. Ik wil lief zijn voor mezelf. En lief zijn voor jezelf is juist zo belangrijk wanneer je chronisch ziek bent. Je lichaam heeft het vaak al zwaar en je kampt met pijn en/of vermoeidheidsklachten. Een beetje mild zijn voor jezelf, kan dan voor zoveel meer rust zorgen. Neem dus een lekker bad, smeer jezelf uitgebreid in met die dure bodylotion, koop iets leuks voor jezelf of ga heerlijk even in het zonnetje zitten. Je verdient het!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.