De tien beste rustgevers

Gepubliceerd op 4 juli 2022 om 10:46

Het is een veelgehoorde klacht in deze moderne wereld. Rust is vaak moeilijk te vinden. Er zijn te veel eisen die aan ons worden gesteld en niet genoeg uren in een dag. De huidige technologie maakt dat we altijd 'aan' staan. Veel mensen voelen zich hierdoor gestrest en gejaagd. Zeker wanneer je dan ook nog eens chronisch ziek bent, kan je stress level hoger zijn. Als je namelijk kampt met pijn en/of vermoeidheid, heb je vaak nog minder uren in de dag om bepaalde taken uit te kunnen voeren. En de pijn zelf, zorgt ook voor stress. Rust is daarom van essentieel belang. Je hebt het nodig om te ontstressen en jezelf weer op te laden. 

De Britse psychologie docent Claudia Hammond heeft in 2016 onderzoek gedaan naar rust. Het is het grootste onderzoek ooit uitgevoerd over dit onderwerp. 18.000 mensen (vanaf 18 jaar) verspreid over 134 landen hebben deze uitgebreide test (van maar liefst 30 - 40 minuten) ingevuld. 

Belangrijk hierbij is helder te hebben wat mensen verstaan onder rust. De meest gehoorde definitie was hierbij 'ontspannend'.  Maar ook vredevol, comfortabel en herstellend werden genoemd. Een kleine groep mensen (grotendeels vrouwen) beschreven rust als zeldzaam waarbij gevoelens zoals stress, schuld of angst juist werden opgewekt. Het is dus duidelijk dat sommige mensen in conflict raken met zichzelf wanneer zij rust nemen. 

De tien meest genoemde rustgevers voor mensen waren:

1. Lezen
2. Slapen of een dutje doen
3. Kijken naar de natuur of in de natuur zijn
4. Tijd alleen doorbrengen
5. Luisteren naar muziek
6. Niets specifieks doen
7. Wandelen
8. Een bad of douche nemen
9. Dagdromen
10. TV kijken


Andere rustgevers die werden genoemd, waren: Mediteren of Mindfullness, Tijd doorbrengen met dieren, Tijd doorbrengen met familie/vrienden, Thee of koffie drinken, Creatieve kunst, Tuinieren, Verre reizen met de trein, Lichamelijke beweging, Kletsen, Sociaal drinken, Eten, Seksuele activiteit, Rennen, Poetsen, Nadenken over het verleden.

Opvallend hierbij is dat de dingen die als meest rustgevend werden genoemd, dingen zijn die je alleen doet. Wellicht ontspannen mensen beter wanneer zij niet omringd zijn door andere mensen. 
Meer vrouwen noemden 'lezen' als meest ontspannende activiteit en mannen noemde vooral 'luisteren naar muziek' 

 

Het veelgehoorde antwoord op de vraag: 'Hoe is het?',  is vaak 'Goed hoor, druk druk'  of iets in die trant. Dit kan zo voelen maar daarnaast speelt er ook een zekere mate van status een rol. Wanneer je zegt het druk te hebben, impliceert het immers dat je nodig en gewild bent. Zo is 'het druk hebben' verworden tot een 'badge of honour'.  Oftewel een ereteken. In tegenstelling tot de negentiende eeuw, geeft in de twintigste eeuw iemands werk status, niet iemands vrije tijd. Toch denkt iemand het vaak drukker te hebben dan daadwerkelijk het geval is. De uren waarbij gewerkt wordt, worden vaak overschat.
Maar dit neemt niet weg dat iemand deze druk en de eventuele erbij horende stress, wel voelt. Het gaat vaak ook niet over het aantal uren maar meer de intensiteit van deze uren. Bovendien ervaren mensen ook een tekort aan rust wanneer er sprake is van nachtdiensten of onregelmatige werktijden. 
Wellicht is dus het totaal uren aan werk of het totaal rusturen niet van belang maar meer het ritme van werk en rust, en het ritme tussen tijd in je eentje spenderen of met anderen. 


We kennen allemaal wel de negatieve gevolgen van langdurige stress, zoals slaapproblemen, concentratieproblemen, depressie, angst enz. Bovendien maakt stress je gevoeliger voor pijn en vermindert het je weerstand, en juist dat wil je als chronische zieke vermijden. Het is immers al zwaar genoeg. 
Het is dus onwijs belangrijk met regelmaat te ontspannen en hier bewust tijd voor vrij te maken, zonder je schuldig of bezwaard te voelen. En zoals je in dit onderzoek terug kunt zien, is lezen, een dutje doen, dagdromen of 'niks doen' iets wat veel mensen doen om te ontspannen. Het heeft dus nut, je bent dus nuttig bezig!

 

Hoe ontspan jij?

 

 

Bron: NCBI

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.